Uutiset

BBC: Sykloni Fani tuhonnut ainakin yli 1 000 kotia Bangladeshissä

Intialaisnainen tutkailee myrskyn tuhoja Dighan kaupungissa Länsi-Bengalissa. Kuva: PIYAL ADHIKARY
Intialaisnainen tutkailee myrskyn tuhoja Dighan kaupungissa Länsi-Bengalissa. Kuva: PIYAL ADHIKARY

Trooppinen hirmumyrsky Fani on aiheuttanut mittavia tuhoja Bangladeshissä. Ainakin 1 000 kotia on tuhoutunut ja kokonaisia kyliä on veden alla Etelä-Aasiassa sijaitsevassa rannikkovaltio Bangladeshissä, kertoo BCC.

Ainakin viisi ihmistä on kuollut ja 63 loukkaantunut. Yli miljoona ihmistä on evakuoitu turvallisesti. Paikallisen ilmatieteen laitoksen mukaan pelko suuremmista tuhoista alkaa jo väistyä, sillä hirmumyrsky alkaa laantua.

Sykloni pyyhkäisi lauantain koillisesta Intiasta kohti Bangladeshiä sellaisella voimalla, että se aiheutti tulvia tuhansiin rannikon kyllin.

Alueella mitattiin tuulen nopeudeksi enimmillään jopa 19 metriä sekunnissa.

Taloja on tuhoutunut myös Noakhalin alueella, jossa on loukkaantunut 30 ihmistä, kuollut kaksi lasta.

Intiassa hirmumyrskyn tieltä on evakuoitu yli miljoona ihmistä. Perjantaina alueella riehuneen myrskyn arvioidaan vaatineen tähän mennessä ainakin 16 kuolinuhria, mutta viranomaiset arvelevat, että uhriluku saattaa vielä nousta.

Vuonna 1999 Bengalinlahdella, Orissan rannikolla 30 tunnin ajan riehuneessa hirmumyrskyssä kuoli 10 000 ihmistä. Sen jälkeen alueella on kehitetty hälytysjärjestelmiä syklonien varalle, jotta ihmiset saataisiin evakuoitua myrskyn tieltä riittävän ajoissa.

 

Sykloni, hurrikaani vai taifuuni

Sykloni on voimakas matalapaine, jonka ympärillä ilma virtaa pohjoisella pallonpuoliskolla vastapäivään ja eteläisellä pallonpuoliskolla myötäpäivään. Suurin osa lauhkean ilmastovyöhykkeen lumi- ja vesisateista tulee syklonien mukana.

Hurrikaanit, taifuunit ja trooppiset syklonit ovat trooppisia hirmumyrskyjä, mutta eri puolilla maapalloa niille on kehittynyt omat nimityksensä.

Eteläisellä Tyynellämerellä tai Intian valtamerellä hirmumyrsky on sykloni.

Koillisella Tyynellämerellä ja Atlantilla sijaitsevaa hirmumyrskyä nimitetään hurrikaaniksi.

Luoteisella Tyynellämerellä riehuvan myrskyn nimitys on taifuuni.

Trooppiset hirmumyrskyt syntyvät pääasiassa trooppisilla merialueilla, mutta toisinaan ne kulkeutuvat myös subtropiikkiin.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic