Uutiset

"Bella Ciao", laulavat Salvinia vastustavat sardiinit Italian toreilla – Oikeistojohtajaa vastaan protestoi viikonloppuna kymmeniätuhansia ihmisiä

Sardiinit osoittivat mieltään Milanossa sunnuntaina. Kuva: Nicola Marfisi
Sardiinit osoittivat mieltään Milanossa sunnuntaina. Kuva: Nicola Marfisi

Kymmenettuhannet sardiinit pakkautuivat viikonloppuna Firenzen keskustaan osoittamaan mieltä oikeistopuolue Legaa ja sen puheenjohtajaa Matteo Salvinia vastaan.

Kyseessä on lähes tyhjästä ilmestynyt löyhä liike, joka syntyi Bolognassa marraskuun puolessavälissä.

Yksi järjestäjistä, Mattia, kertoi italialaismedialle, että hän söi kolmen ystävänsä kanssa päivällistä, kun he päättivät ryhtyä protestiin Salvinin Bolognan-vierailun alla.

Halu vastustaa Salvinia juuri nyt johtuu siitä, että hallituksesta ulos alkusyksystä heitetty Lega vahvistaa kannatustaan pohjoisen maakunnissa, joissa vasemmisto on hallinnut vuosikymmeniä.

– Legan ajamia ajatuksia ei voi hyväksyä, liikkeessä vaikuttava valokuvaaja Paolo Ranzani sanoi Facebookissa.

Ensimmäinen tapahtuma jättimenestys

Ryhmä päätti järjestää protestinsa Bolognan Piazza Maggiorella ja kielsi liput, poliittiset puolueet ja loukkaukset. Se pyysi, että kaikissa kylteissä olisi vain heidän symbolinsa, sardiini.

– Halusimme välittää viestin, että olemme kuin sardiinit purkissa, koska meitä on paljon, Mattia sanoi.

Ryhmä kertoi tapahtumasta Facebookissa ja toivoi, että Piazza Maggiore saataisiin täyteen. Aukiolle mahtuu 6 000 ihmistä.

Tunnelma oli säilykepurkkimaisempi kuin järjestäjät osasivat odottaa, sillä aukiolle ja sen lähikaduille pakkautui kaatosateisena iltana arviolta 12 000–15 000 ihmistä.

Salvinin omassa kampanjatapahtumassa yleisöä oli vaatimattomat 3 000.

Seuraavana maanantaina noin 7 000 ihmistä osoitti mieltään Modenassa ja lauloi antifasistista Bella Ciao -kappaletta.

Viikonloppuna heitä oli Firenzessä arviolta 40 000. Liike suunnittelee pitävänsä joulukuun puolessavälissä mielenosoituksen Italian pääkaupungissa Roomassa. Sinne se odottaa jopa miljoonaa sardiinia.

Salvini sanoi pitävänsä enemmän kissanpennuista

Sardiinit ajavat keskustavasemmistolaisia arvoja ja tekevät yhteistyötä ilmastolakkoilijoiden kanssa. Liike ei kuitenkaan tähtää poliittiseksi puolueeksi.

Se ajaa omien sanojensa mukaan ihmiskeskeistä politiikkaa, kattavia sosiaalilakeja ja sanoo kannattavansa maahanmuuttoa ja ympäristönsuojelua.

Tuoreen tutkimuksen mukaan 40 prosenttia italialaisista pitää sardiineja Salvinin vaarallisimpana vastustajana, kun hallituksessa istuvasta keskustavasemmistolaisesta demokraattipuolueesta samoin ajattelee vain 14 prosenttia.

Salvini ei ensin reagoinut liikkeeseen millään tavalla, mutta haukkui sen sitten Twitterissä. Hän sanoi pitävänsä kissanpennuista enemmän kuin sardiineista ja kissanpentujen syövän sardiineja, kun ne ovat nälkäisiä.

Uusimmat

Fingerpori

comic