Uutiset

Bellingcat paljastaa sotarikoksia somen avulla – kansainvälinen journalistiryhmä on usein askeleen viranomaisia edellä

Viime viikon torstaina kansainvälinen JIT-tutkijaryhmä julkaisi todisteet, että Venäjän armeijan 53. ilmatorjuntaohjusprikaatin ajoneuvo ampui alas malesialaisen MH17-lentokoneen Ukrainan ilmatilassa 17.7.2014.

Ensimmäisenä tiedon jäljille eivät kuitenkaan päässeet viranomaiset, vaan kansalaisjournalistiverkosto Bellingcat. Se kertoi sosiaalisen median viestien ja kuvien todistamana 53. prikaatin osallisuudesta jo kolme vuotta sitten, 13.5.2015.

Päivää JIT:n viranomaisten todisteiden esittämisen jälkeen Bellingcat julkaisi uutta tietoa. He esittelivät selvityksensä siitä, kuka on koodinimellä ”Orion” vuonna 2014 toiminut komentaja Itä-Ukrainassa.

Bellingcatin mukaan kyseessä on venäläinen tiedustelu-upseeri Oleg Ivannikov, yksi merkittävimmistä syyllisistä MH17:n alasampumiseen. Turmassa kuoli 298 matkustajaa.

”Orion” kertoi puhelinkeskustelussa kolme päivää ennen alasampumista, että heillä on nyt Buk-ilmatorjuntaohjus ja he alkavat ampua lentokoneita. MH17 pudotettiin Buk-ohjuksella.

Bellingcat osaa tonkia dataa ja tehdä mullistavia päätelmiä

Bellingcatin tutkivia journalisteja yhdistää se, että he osaavat kerätä ja hyödyntää jo olemassa olevaa tietoa. Periaatteessa kuka tahansa netinkäyttäjä voisi tehdä saman.

Se ei tietenkään tarkoita, että Bellingcatin työ olisi helppoa. Bellingcatin ansio on siinä, kuinka he pystyvät lukemattomien ihmisten jättämistä tiedonrippeistä kokoamaan palapelin ja löytämään vastauksen kysymykseensä. Se vaatii taitoa ja ennen kaikkea aikaa.

Perusmenetelmä on joukkoistaminen eli ihmisjoukkojen hyödyntäminen sosiaalisessa mediassa tietojen keräämiseksi. Lisäksi Bellingcat on erikoistunut datajournalismiin eli valtavien tietokantojen kahlaamiseen ja tutkimiseen.

Kuntoiluohjelmalla löytyy tukikohta, videolla tapahtumapaikalle

Bellingcat on pystynyt löytämään esimerkiksi sotilastukikohtia ja seuraamaan joukkojen liikkeitä sodissa käyttämällä kuntoiluohjelma Stravan avointa tietokantaa.

Stravan käyttäjät muodostavat kartalle vahvistuvia polkuja. Jos esimerkiksi autiomaasta löytyy tällainen polku tai reitti, kyseessä voi olla esimerkiksi vartioitu sotilastukikohta.

Kun rytisee, Bellingcatin journalistit pyrkivät pääsemään kotikoneiltaan tapahtumapaikalle live-videoiden ja myöhemmin julkaistavien videoiden kautta. He pyrkivät nauhoittamaan ja arkistoimaan heti kaiken materiaalin, jotta todisteet pysyvät tallessa, vaikka materiaali poistettaisiin sosiaalisesta mediasta.

He seuraavat muun muassa Facebook-liveä, Periscopea, Twitteriä, Youtube-liveä ja venäläisiä VKontaktea sekä Odnoklassnikia. Myös media voi toimia lähteenä. Bellingcat hyödyntää selfie-kulttuuria ja sometusta, joka ei taukoa edes taistelukentällä.

Videoiden aitous pyritään varmistamaan monilla menetelmillä. Lisäksi niiden aika- ja paikkatiedot ovat merkittäviä todisteita. Paikkoja voidaan tutkia muun muassa Google Street Viewin ja satelliittikuvien avulla. Lisäksi paikalla olevaa henkilöä voidaan pyytää kuvaamaan sama tapahtumapaikka toisena aikana, jotta voidaan verrata maamerkkejä.

Yksi todiste ei ratkaise mitään, vaan verkosto pyrkii kerryttämään lukemattomista tiedonrippeistä uskottavan tapahtumakulun.

Bellingcat ei peittele keinojaan, vaan kertoo artikkeleissaan, millä tavalla tiedot on kerätty ja sen lisäksi kouluttaa muitakin tiedonkeruussa sekä kotisivuillaan että seminaareissa.

Suomalainen mukana Bellingcatissa

Bellingcatin journalistiverkostossa on mukana myös suomalainen Veli-Pekka Kivimäki, joka on ollut merkittävässä roolissa MH17:n mysteerin selvittämisessä.

Kivimäkikin penkoi MH17:n alas ampuneen Buk-ilmatorjuntaohjusajoneuvon liikkeitä päivätyönsä ohessa. Hän teki pitkäjänteistä tunnistus- ja geopaikannustyötä, jonka avulla Buk-ajoneuvon reitti alkoi hahmottua.

Kivimäki kieltäytyi Twitter-tilillään tuoreista haastattelupyynnöistä aiheeseen liittyen. Hän työskentelee nykyään asiantuntijana Puolustusvoimissa, mutta on aiemmin ollut Microsoftilla ja tehnyt väitöskirjaa Maanpuolustuskorkeakoulussa. Kivimäki on muun muassa luennoinut roolistaan Bellingcatissa Suomessa.

Nimi tulee vanhasta sadusta

Bellingcatin nimessä ovat suomeksi kello ja kissa. Nimi periytyy keskiaikaisesta tarusta, jossa joukko hiiriä miettii, kuinka heitä piinaava kissa saadaan vaarattomaksi.

Hiirten kokous päätyy siihen, että kissan niskan ympärille ripustetaan kello. Kun aletaan kysyä vapaaehtoisia, kukaan hiiristä ei suostu tehtävään, vaan he keksivät tekosyitä, miksi kieltäytyä.

Bellingcatin vapaaehtoiset kansalaisjournalistit ovat niitä, jotka tekevät valtavasti aikaa vievän ja hankalan työn monen muun puolesta.

Bellingcat

Joukkorahoitettu kansainvälinen kansalaisjournalistien verkosto.
Englantilainen bloggari Eliot Higgins perusti vuonna 2014.
Henkilökuntaan kuuluvat Higgins, amerikkalainen Aric Toler, hollantilainen Christiaan Triebert ja armenialainen Narine Khachatryan.
Lisäksi yli 60 tutkivaa journalistia ympäri maailmaa.
Kansainvälisesti tunnetuimmat selvitykset ovat MH17-lentokoneen alasampuminen ja Syyrian sotatoimet.
Tutkii myös kymmeniä muita teemoja ympäri maailmaa.
Lähde: www.bellingcat.com

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic