Uutiset

Benjamin Netanjahu jatkamassa Israelin pääministerinä jo viidettä kautta

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun Likud-puolue on voittamassa parlamenttivaalit äärimmäisen niukasti keskustalaista Sininen ja valkoinen -puoluetta ja sen puheenjohtajaa Benny Gantzia vastaan. Israelin parlamenttivaalit käytiin tiistaina.
Oikeistolainen Benjamin Netanjahu näyttää jatkavan Israelin pääministerinä parlamenttivaalien jälkeen. Taustalla on vaimo Sara Netanjahu. Kuva: JIM HOLLANDER
Oikeistolainen Benjamin Netanjahu näyttää jatkavan Israelin pääministerinä parlamenttivaalien jälkeen. Taustalla on vaimo Sara Netanjahu. Kuva: JIM HOLLANDER

Israelin nykyinen pääministeri Benjamin Netanjahu, 69, Likud-puolueineen näyttää jatkavan vallassa tiistaisten parlamenttivaalien jälkeen.

Likud saa 35 paikkaa 120-jäsenisessä parlamentissa ja haastajapuolue Sininen ja valkoinen saa 35 paikkaa, kun äänistä oli laskettu 97 prosenttia keskiviikkoaamuna.

Netanjahun kanssa pääministerin paikasta kilpailee keskustalaisen Sinisen ja valkoisen puheenjohtaja, entinen kenraali Benny Gantz.

Kumpikaan suurimmista puolueista ei saa yksin enemmistöä parlamentissa, mutta Netanjahun odotetaan hallitustunnustelijana muodostavan oikeistopuolueiden hallitus. Sen onnistuminen riippuu pienpuolueista.

Oikeistopuolueet ovat saamassa yhteensä 65 paikkaa parlamentissa, kun keskustavasemmistolaiset puolueet ovat jäämässä 55 paikkaan.

Netanjahu aloittaisi jo ennätyksellisen viidennen kautensa Israelin pääministerinä, jos hän saa muodostettua hallituksen. Hän on ollut vallassa yhtäjaksoisesti vuodesta 2009.

Korruptiosyytöksiä lenteli

Israelissa parlamenttivaalit nähtiin myös kansanäänestyksenä Netanjahusta henkilönä, minkä hän näyttää selvittäneen. Likud lisäsi paikkamääräänsä parlamentissa viidellä vuoden 2015 vaaleihin verrattuna.

Netanjahua syytetään korruptiosta ja kolmesta lahjuksen vastaanotosta. Hän saattaa saada syytteet tapauksista. Netanjahu on kiistänyt ottaneensa vastaan lahjuksia.

Israelin vaalien teemoiksi nousivat korruptio ja kansallinen turvallisuus. Netanjahu nosti esiin läheiset suhteensa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kanssa, varsinkin kun Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi vuonna 2017 ja siirsi Yhdysvaltain lähetystön kaupunkiin.

Palestiinalaiset huolestuivat tuloksesta

Pääkaupungin julistus suututti palestiinalaiset, jotka yrittävät saada rauhansopimuksen solmittua Israelin kanssa. Myös palestiinalaiset pitävät Jerusalemin pääkaupunkinaan.

Palestiinalaisia vaalitulos huolestutti. Heidän mukaansa Israelilaiset äänestivät nykyisen epävakaan tilanteen jatkumisen puolesta: Ei rauhaa, kyllä palestiinalaisalueiden miehitykselle.

Uusimmat

Fingerpori

comic