Uutiset Berliini

Berliinissä kirjava joukko vastusti koronarajoituksia – mielenosoittajien joukkoon heitettiin polttopullo

Poliisi hajotti mielenosoitukset, koska ihmiset eivät käyttäneet suojamaskeja eikä turvaväleistä huolehdittu. Korona leviää tiiviissä ihmisjoukoissa.
Kristityt laulavat uskonnollisia lauluja koronarajoituksia vastustavien mielenosoituksessa. Kuva: Visa Noronen
Kristityt laulavat uskonnollisia lauluja koronarajoituksia vastustavien mielenosoituksessa. Kuva: Visa Noronen

Koronarajoitusten vastustajien mielenosoituksiin lauantaina Berliiniin on saapunut hyvin monenlaisia ihmisiä.

– Haluamme keisarin takaisin, kertoo QAnon-salaliittoteoriaan uskova mielenosoittaja Fritz Thomas.

Kuningas pitäisi valita vaalilla ja tämän jälkeen tämä johtaisi maata suurena johtajana ilman puolueita. Vieressä Roland Müller kuulee, että olen Suomesta ja innostuu.

– Teillä oli hakaristi ilmavoimien lipussa vielä pari vuotta sitten. Kuinka mukavaa!

Samalla kun monet mielenosoittajat kantavat vanhan Preussin lippuja merkkinä vahvan johtajan kaipuusta, toiset mielenosoittajat kantavat natseja vastustaneen vastarintaliikkeen lippua. Heidän mielestään Saksa on nyt natsi-Saksan kaltainen autoritaarinen valtio, joka vie kansalaisilta heidän vapautensa.

Kesämekkoon sonnustautunut mielenosoittajanainen valistaa, että Afrikassa lapset kuolevat ja se johtuu siitä, että Bill Gates on rokotuttanut heidät. Naisen mielestä Bill Gatesin pitäisi ennemmin rokottaa itsensä sen sijaan, että tappaa lapsia.

Vieressä koronarajoituksia vastustavat kristityt laulavat hurmoksellisesti ja lähellä Hare Krishnan jäsenet musisoivat omien tapojensa mukaisesti. Toisaalla Christian Lives Matter -ryhmä ilmoittaa, että kristityt ovat maailman vainotuin ryhmä.

Esiintymislavalla nainen huutaa, että me kaikki olemme rakkauden supertartuttajia. Monet odottavat Venäjän presidentti Vladimir Putinista ja USA:n presidentti Donald Trumpista pelastajaa, joka tuo heille aidon vapauden.

Kansalaisilla vahva oikeus osoittaa mieltään

Virallisten arvioiden mukaan 30 000 hengen mielenosoitukset olivat viranomaisille tällä kertaa poikkeuksellisen vaikea asia kohdattavaksi.

Berliinin viranomaiset kielsivät mielenosoitukset aiemmin tällä viikolla, koska mielenosoittajat eivät oletettavasti käyttäisi maskeja tai tottelisi hygieniamääräyksiä. Uusien koronatartuntojen määrä on kasvussa Saksassa.

Toisen maailmansodan jälkeen Saksan perustuslakiin kirjoitettiin hyvin voimakas suoja kansalaisten oikeudelle osoittaa mieltä.

Tämän perusteella oikeus tyrmäsi mielenosoitusten rajoitukset, koska virallisesti järjestäjät vaativat mielenosoittajia käyttämään maskia ja noudattamaan muita suojamääräyksiä.

Kieltoyrityksestä mielenosoittajat saivat kuitenkin uutta virtaa. Monien mukaan tämä todisti, että valtaapitävien salaliitto haluaa vaientaa heidät ja viedä heidän vapautensa.

Sosiaalisessa mediassa ihmiset kertoivat tulevansa osoittamaan mieltä kiellosta huolimatta. Jotkut ilmoittivat myös ottavansa mukaan aseita, joilla hyökättäisiin vapauden rajoittajia vastaan.

Tuhansia poliiseja paikalla

Mielenosoitusten alkaessa paikalle oli tuotu 3 000 poliisia. Odotusten mukaisesti käytännössä kukaan mielenosoittajista ei näyttänyt pitävän maskia ja ihmiset pakkautuivat aivan toistensa viereen.

Tämän perusteella poliisi lopulta keskeytti ensimmäisen mielenosoituksen, mutta osallistujat nauroivat ilmoitukselle. He jäivät joko paikoilleen tai siirtyivät seuraaviin koronavastustajien mielenosoituksiin.

Tilanteen kärjistyessä Venäjän suurlähetystön edessä äärioikeistolaiset heittivät polttopullon, minkä jälkeen poliisi pidätti useita mielenosoittajia.

EDIT: Korjattu mielenosoituksiin osallistuneiden ihmisten määrä. Virallisten arvioiden mukaan niihin osallistui 30 000 ihmistä.

Mielenosoitus rajoituksia vastaan

Saksassa todetaan uusia koronavirustartuntoja noin 1500 päivässä. Määrä on kaksi kertaa enemmän kuin kesällä uusien tartuntojen ollessa vähäisimmillään.

Keväällä uusia tartuntoja todettiin jopa 7000 päivässä.

Uudet tartunnat tulevat nyt erityisesti erilaisiin tapahtumiin osallistuneilta ihmisiltä ja ulkomailla kävijöiltä.

Eniten tartuntoja tulee Kosovosta Saksaan tulevilta ihmisiltä.

Tällä viikolla Saksassa päätettiin kiristää rajoituksia koronaepidemian hillitsemiseksi.

Maskien käyttäminen on pakollista julkisissa liikennevälineissä ja kaupoissa, ja nyt siitä tulee aiempaa yhdenmukaisemmin sakkoja eri puolilla Saksaa.

Riskimaista Saksaa tulevat pakkotestataan jo nyt.

Lokakuusta alkaen tähän liittyvän karanteenin noudattamista aletaan valvoa aiempaa tiukemmin.

Uusimmat

Fingerpori

comic