Uutiset

Berner aloittamassa SEB:n hallituksessa vasta kesäkuussa

Pääministeri Sipilä korostaa, että oikeuskanslerin ohjeilla edetään.
Juha Sipilän kirja syntyi joulutauon aikana.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) nimittäminen ruotsalaispankki SEB:n hallitukseen on saanut jälleen uuden käänteen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo Lännen Median haastattelussa, että nyt mennään eteenpäin koko ajan oikeuskanslerin ohjeiden mukaisesti.

Hän kertoo, että ohje oli aluksi erilainen, ja sen hän sai kirjallisena.

Tilanne muuttui keskiviikkoiltana, kun kävi ilmi, että päivämäärissä oli ollut sekaannuksia. Uusi Suomi uutisoi illalla, että pankin tuleva uusi hallitus pitää ensimmäisen kokouksensa jo 26. maaliskuuta eli nykyisen vaalikauden aikana. Berner oli korostanut, että yhtiön hallituksen ensimmäinen kokous järjestettäisiin vasta eduskuntavaalien jälkeen huhtikuun lopulla.

Keskiviikkoiltana oikeuskansleri Tuomas Pöysti viestitti, että Bernerin hallitusjäsenyydelle on olemassa perustuslaillinen este hänen toimiessaan ministerinä.

Näin ollen nyt on tarkoitus esitellä SEB:n yhtiökokoukselle, että Bernerin kausi pankin hallituksessa alkaisi vasta kesäkuussa, eli reilun kahden kuukauden kuluttua.

– Olen tästä keskiviikkoiltana sopinut. Nyt kun on olemassa pienikin epäilys, niin ministeri ei voi olla edes toimitusministerinä, Sipilä linjaa.

Hän jatkoi, että oikeuskansleri on ylin tuomioistuin tässä talossa eli valtioneuvostossa ja hänen ohjeidensa mukaan mennään.

– Kun ilmassa oli vähänkin tulkinnanvaraisuutta, niin silloin menemme varman päälle, eli oikeuskanslerin ohjeilla.

SEB tiedotti asiasta torstaina.

Ryhmässä kuhinaa

Bernerin nimitys aiheutti ison mylläkän keskustaryhmässä jo keskiviikkona. Innokkaimmat vaativat liikenneministerin eroa, ja nimiä uudeksi ministeriksi heiteltiin ilmaan.

Pääministeri uskoo, että ryhmä myöntyy uuteen järjestelyyn. Ryhmäkokous alkaa torstaina kello 14.

– Eiköhän tämä nyt ole tällä selvä. Aluksi oli vallalla väärää käsitystäkin. Oli sellaista luuloa, että Bernerin hallitusjäsenyydessä on kyse täysipäiväisestä toimesta. Kysehän on luottamustoimesta.

Pakkaa sekoitti myös tapa, jolla uutinen tuli julki.

– Kun yhtiö tiedotti yllättäen, niin se meni vähän väärällä kulmalla.

Ratahankkeet eteenpäin

Sipilä pitää tärkeänä, että Berner voi jatkaa loppuun asti vieden keskeneräiset hankkeet maaliin ennen vaaleja.

– Tärkeimpiä liikenteen hallinnonalan hankkeista ovat ratahankkeet, eli päärata, itärata ja Turun rata.

Sipilän mukaan isot hankkeet jäävät viemättä eteenpäin, jos ei niitä ole ministeri paimentamassa.

– Meillä on nyt valtuutus neuvotella kuntien kanssa. Itärajalla uudistukset ovat vielä kiinni maakuntauudistuksesta, mutta kaiken kaikkiaan pallo on nyt kunnilla. Jos saadaan sopimukset aikaan, niin näissä kolmessa suuressa hankkeessa päästään eteenpäin. Ne hyödyttävät koko maata.

Mikäli hallitusneuvottelut jostain syystä venähtävät kesäkuulle, niin Sipilä lupaa, että silloin Bernerin tilanne käsitellään uudelleen.

Uusimmat

Fingerpori

comic