Uutiset

Berner kiistää epäasiallisen ohjauksen – Tästä Finavian töpeksinnässä oli kyse

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kiistää epäasiallisen ohjauksen Finavian johdannaistapauksessa.

Berner piti tiistaina tiedotustilaisuuden, jossa hän kiisti, että olisi ohjeistanut Finavian hallitusta siten, että valtionyhtiö olisi sen takia luopunut kanteista johdannaistappioita aiheuttaneita henkilöitä kohtaan.

Finavia menetti peräti 34,3 miljoonaa euroa vuosina 2009–2011 tehtyjen johdannaiskauppojen takia.

Berner kertoi tiistaina, että suurin osa tappioista tuli vuonna 2011 tehdyistä kaupoista.

Finavian silloinen hallitus päätti syksyllä 2015, että se nostaa vahingonkorvauskanteen entistä hallitusta ja eräitä yhtiön ex-työntekijöitä kohtaan.

Keskustalaisen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin kuitenkin kerrotaan estäneen vuoden lopulla Finaviaa nostamasta kannetta.

Finavian hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi erosi protestina tehtävästään.

Tiuraniemen eron jälkeen Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV alkoi selvittää Finavian hallituksen ja Bernerin toimia johdannaiskauppoihin liittyen. VTV selvittää, onko Berner toiminut valtion edun mukaisesti.

Tiistaina Berner kuitenkin kiisti, että olisi ohjannut valtionyhtiötä epäasiallisesti. Hän sanoi toimineensa sääntöjen mukaan valtio-omistajana.

Berner sanoi, että Finavian pitää arvioida, tuleeko yhtiön hakea vahingonkorvauksia johdannaissopimuksista ja ovat yhtiön entinen johtaja ja entiset hallituksen jäsenet toimineet tehtävässään huolellisesti.

Tausta: Asiantuntijat ymmällään kaupoista

Finavian johdannaiskauppoja on kuvailtu muun muassa järjettömiksi, tuhoisiksi ja käsittämättömiksi.

Asiantuntijoiden on ollut vaikea ymmärtää, miksi ammattilaiset ovat ostaneet finanssituotteita, joiden riskit olisi pitänyt ymmärtää ylimitoitetuiksi.

Lentokenttien toimintaa pyörittävässä valtionyhtiö Finaviassa otettiin valtavia riskejä, kun yhtiön noin 250 miljoonan euron lainasalkun suojaamiseen käytettiin spekulatiivisia ja monimutkaisia johdannaissopimuksia.

Sopimukset olivat lisäksi Finavian vuoden 2009 sisäisten ohjeiden vastaisia, sillä ohjeet eivät sallineet lainasalkun suojaamiseen spekulatiivisia johdannaisia.

Talouselämässä alkuvuonna julkaistussa artikkelissa kerrotaan, että tappiot tulivat 14 sopimuksesta, joista kymmenessä vastapuolena oli Danske Bank ja kolmessa SEB. Finavialla oli lisäksi yksi vähäriskisempi sopimus Pohjola Pankin kanssa.

Talouselämän jutussa arvioidaan, että Finavian ja Danske Bankin kanssa tehdyt johdannaissopimusten instrumentit olivat huimia riskivirityksiä.

”Ne olivat spekulatiivisia ja erittäin monimutkaisia. Instrumenttien käyttäytymistä ei voi ymmärtää, ellei matemaattisten funktioiden osaaminen ole korkealla tasolla.”

Ohjeiden vastaisten sopimusten allekirjoittajina ovat Taloussanomien mukaan toimineet Finavian entinen varatoimitusjohtaja ja entinen rahoituspäällikkö.

 

Helsingin Sanomat

 

 

kertoi viime viikolla, että poliisi epäilee henkilöiden syyllistyneen rikokseen. Asia on siirretty syyttäjälle rikosnimikkeellä luottamusaseman väärinkäyttö.

Lehti: VTV:n raportti suomii Berneriä

 

Iltalehti

 

kertoi viime viikolla, että eduskunnan tarkastusvaliokunta on saanut nähtäväkseen VTV:n alustavan raportin. Lehden mukaan salaiseksi leimatussa tekstissä todetaan, että Berner on puuttunut Finavian toimintaan vastoin lähes kaikkia valtion omistajaohjauksen pelisääntöjä.

 

Lännen Median

 

viime torstaina haastattelemat lähteet arvioivat, että Bernerin jatkaminen ministerinä voi olla vaikeaa, jos VTV:n raportissa arvostellaan Berneriä voimakkaasti ja tämän toimien laillisuuden arvioiminen etenee tarkastusvaliokunnan päätöksellä perustuslakivaliokuntaan.

VTV:n raportti on lausunnoilla, ja laillisuustarkastus on tarkoitus julkistaa ennen juhannusta.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic