Uutiset

Berner palauttaa matkailuyritysten taksiluvan

Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) muutti pikavauhtia matkailuyritykset hermostuttaneen taksiliikennelain pykälän, jonka mukaan matkailijoita kuljettavan auton ajajan pitäisi suorittaa taksinkuljettajan koe.

-Taksilupa vaaditaan, mutta asiakaskuljetuksiin ei jatkossakaan vaadita taksinkuljettajan ajolupaa, sanoo osastopäällikkö Olli-Pekka Rantala liikenneministeriöstä.

Monet matkailuyritykset ehtivät hermostua, sillä niillä ei ollut mitään tietoa loppusuoralla muuttuneen liikennepalvelulain pykälästä.

-Kahden viikon päähän tullut yllättävä lakimuutos on aiheuttanut tilanteen, että joko emme myy ohjelmapalveluja enää, tai yritämme saada taksikuljetuksen ja maksamme itse siitä tulevan 20-50 prosentin hinnankorotuksen, kertoi muoniolaisen Harriniva Hotels & Safaris -matkailuyrityksen toimitusjohtaja Niina Pietikäinen House of Laplandin tiedotteessa.

Kyse on siitä, että matkailuyritykset kuljettavat asiakkaitaan ohjelmapalvelutapahtumiin omilla autoillaan. Monessa tapauksessa autoa ajavat ulkomaalaiset ohjelmapalvelutyöntekijät, joille suomen tai ruotsien kielellä tehtävän taksinkuljettajakokeen tekeminen olisi mahdotonta.

Matkailuyrityksillä on ollut vielä voimassa olevan lain perusteella poikkeuslupa. Se on määritelty niin, että matkailupalvelutuotteeseen kuuluvat kuljetukset eivät ole olleet taksipalvelun piiriin kuuluvia.

Ministeriö oli jo aikaisemmassa vaiheessa esittämässä samansuuntaista pykälää. Se oli myös tulossa heinäkuun alussa voimaan astuvaan lakiin, mutta se putosi loppusuoralla pois hallituksen lakiesityksestä.

Nyt siis liikenneministeri aikoo korjata asian.

-Matkailuyrityksiä koskeva helpotus sisältyi jo alun perin lausuntokierroksella olleeseen liikennepalvelulakiluonnokseen. Se ei kuitenkaan silloin saanut poliittista hyväksyntää eikä ehdotusta sisällytetty lopulliseen hallituksen esitykseen, sanotaan liikenneministeriön maanantain tiedotteessa.

Lupa tarvitaan, sen saa pikavauhtia

Sen verran uusi liikennepalvelulaki vaikuttaa matkailuyrityksiin, että ne tarvitsevat asiakaskuljetuksiinsa taksiluvan.

-Jos asiat ovat kunnossa, lupahakemuksen käsittely on pikemmin tuntien kuin päivien asia, sanoo Olli-Pekka Rantala.

Lupahakemus tehdään Trafille. Sen edellytykset ovat samat kuin taksiliikennettä harjoittavalla, eli esimerkiksi että yrityksen talousasiat pitää olla kunnossa ja liikennettä harjoittava yritys on hyvämaineinen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic