Uutiset

Betoniteollisuuden lakko hiljentää ensiksi kerrostalotyömaita – osapuolet jatkavat neuvotteluita torstaina

Uudiskohteiden valmistumisaikataulut voivat venyä ja paukkua betoniteollisuuden yritysten lakon takia.

Seitsemän betoniyrityksen lakko alkaa torstaina. Aluksi lakko kestää 19.4.–24.4. eli neljä työpäivää. Lakko jatkuu sen jälkeen 3.5.–8.5. niin ikään neljän työpäivän ajan, jos sopuun ei ole päästy. Samaan ajanjakson tuntumaan osuvat pyhäpäivistä vappu ja helatorstai, joten työmaille tulee katkoksia.

Työnantajia edustavan Rakennusteollisuus RT:n mukaan lakon vaikutukset rakennusaikatauluihin ovat huomattavasti kahdeksaa lakkopäivää tuntuvammat.

-Yleensä työmailla betoni valetaan perjantaina, että se saa viikonlopun yli kuivua ja maanantaina päästään latomaan elementtejä. Nyt valuaikataulu menee sekaisin, ja se vaikuttaa muihin työvaiheisiin, kertoo työmarkkinajohtaja Tapio Kari Lännen Medialle.

Rakennusteollisuus RT on valmistautunut jalkauttamaan palkattomalle vapaalle työntekijöitä, joilla ei ole työmailla järkevää tekemistä betonivalujen viivästymisen takia.

Vaikuttaa eniten uudiskerrostaloihin

Betoniteollisuuden lakon vaikutukset näkyvät ensimmäisenä uudiskerrostalorakentamisessa. Lakko vaikuttaa runkovaiheessa oleviin kohteisiin, jotka tarvitsevat uusia betonielementtejä.

Tapio Kari mainitsee Helsingin Pasilan Tripla-hankkeen yhtenä suurena kohteena, johon lakko voi vaikuttaa.

Turussa taas Turun yliopistollisen keskussairaalan rakennustyömaa on esimerkki lakosta mahdollisesti kärsivänä suurena hankkeena.

Lakon piirissä on yli tuhat työntekijää ja seitsemän betoniyritystä: Betonimestarit, Betset, Parma, Parmarail, Rajaville, Rudus ja Ruskon Betoni.

Tämä kattaa yli puolet Suomen betonielementtien valmistuksesta ja kaksi kolmannesta valmisbetonin tuotannosta.

Karin mukaan rakentaminen voi yksittäisillä työmailla viivästyä kuukauden tai enemmänkin.

Riita syntyi palkankorotuksista

Työmarkkinaosapuolet palaavat neuvottelemaan työehtosopimuksesta ensimmäisenä lakkopäivänä torstaina.

Työntekijöitä edustava Rakennusliitto haluaa suuremmat palkankorotukset, mihin työnantajat olisivat valmiit suostumaan. Liiton korotuspyyntö on korkeampi kuin viime aikojen palkkaratkaisut.

-Pyrimme mitoittamaan palkankorotukset kunkin alan omien tarpeiden mukaan, sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

Lisäksi työntekijöitä hiertävät kiky-sopimuksen kolme talkoopäivää, joita pidetään palkanalennuksena.

Rakennusteollisuus RT on tähän asti ollut valmis tarjoamaan yleisen linjan mukaista korotusta. Työnantajaliiton hallitus kuitenkin kokoontuu torstaiaamuna ennen neuvottelujen jatkoa pohtimaan, onko linjaa syytä muuttaa.

Ruskon Betonin toimitusjohtaja harmittelee

Oululainen Ruskon Betoni on yksi lakon piiriin kuuluvista yrityksistä. Toimitusjohtaja Martti Väänänen harmittelee sitä, että lakkoon on ajauduttu.

-Meillä saa tulla töihin, mutta kunnioitamme myös niitä, jotka ovat lakossa. Toivomme, ettei riitoja tule, Väänänen sanoo.

Yksi yrityksen suurista hankkeista on Fennovoiman ydinvoimala Pyhäjoella. Sen valmistumiseen lakolla ei kuitenkaan ole vaikutusta, vaan hankkeen hidastuminen johtuu rakennuslupasyistä. Tällä hetkellä ydinvoimalatyömaalle ei juuri mene betonia.

Väänänen toivoo, että työehtosopimusneuvottelut saadaan nopeasti päätökseen, eikä ratkaisun syntymisen pitäisi olla tuntipalkan senteistä kiinni.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti