Uutiset

Biden lupasi lopettaa pimeyden aikakauden ja tehdä täyskäännöksen koronaviruksen vastaisessa taistelussa

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden lupasi linjapuheessaan tehdä täyskäännöksen koronaviruksen vastaisessa taistelussa, jos hänet valitaan presidentiksi. Kuva: EPA

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden lupasi linjapuheessaan tehdä täyskäännöksen koronaviruksen vastaisessa taistelussa, jos hänet valitaan presidentiksi.

Biden otti presidenttiehdokkuutensa vastaan puheessa, joka huipensi demokraattien nelipäiväisen puoluekokouksen.

Biden kritisoi presidentti Donald Trumpia koronakriisin hoitamisesta ja huomautti, että Yhdysvalloissa on sekä eniten koronavirustartuntoja että koronakuolemia koko maailmassa. Hän kiinnitti huomiota myös maan kärsimään talousromahdukseen.

Hän lupasi presidenttinä kuunnella asiantuntijoita, auttaa kehittämään virukseen pikatestin, panostaa suojamaskien valmistamiseen Yhdysvalloissa ja asettaa valtakunnallisen maskipakon.

–  Lyhyesti sanottuna teemme niitä asioita, joita meidän olisi pitänyt tehdä alusta asti. Nykyinen presidenttimme on epäonnistunut perustavanlaatuisimmassa tehtävässään. Se on anteeksiantamatonta, Biden latasi.

–  Jos hänet valitaan uudelleen, tiedätte mitä tapahtuu. Tartuntoja ja kuolemia tulee aivan liikaa. Lisää perheyrityksiä sulkee ovensa, tällä kertaa lopullisesti, Biden sanoi.

Biden maalasi puheessaan kuvaa itsestään valon edustajana Trumpin edustamaa pimeyttä vastaan. Hän lupasi lopettaa ”pimeyden aikakauden” Yhdysvalloissa.

–  Nykyinen presidentti on kietonut Yhdysvallat pimeyteen jo liian pitkään. Liikaa vihaa, liikaa pelkoa, liikaa jakautuneisuutta. Annan teille sanani: jos uskotte presidenttiyden minulle, ammennan meidän parhaista puolistamme, en huonoimmista. Olen valon, en pimeyden liittolainen, Biden sanoi.

”Diktaattorien kanssa veljeily loppuu”

Biden kehaisi entistä presidenttiä Barack Obamaa, jonka varapresidenttinä hän itse toimi.

–  Lapsemme pystyivät katsomaan häneen ylöspäin. Kukaan ei voi sanoa niin nykyisestä presidentistä. Hän ei ole kantanut vastuuta mistään ja hän lietsoo vihan ja jakolinjojen liekkejä, Biden sanoi.

–  Joka päivä hän herää ja ajattelee, että presidentin virassa on kyse hänestä, ei koskaan teistä.

Biden ilmaisi myös ihailunsa nuoria aktivisteja kohtaan. Esivaaleissa Bidenilla oli hieman vaikeuksia nuorten äänestäjien keskuudessa, jotka suosivat vasemmistolaisempia ehdokkaita.

–  He puhuvat epätasa-arvosta ja epäoikeudenmukaisuudesta, joka on lisääntynyt Amerikassa. Epäoikeudenmukaisuus taloudessa, rotuasioissa ja ympäristöasioissa. Kuulen heidän äänensä.

Puheessa oli myös pieni siivu ulkopolitiikkaa. Biden lupasi, että hänen presidenttikaudellaan Yhdysvaltain veljeily diktaattorien kanssa loppuu, kuten myös ulkovaltojen sekaantuminen Yhdysvaltain vaaleihin.

Vaikka demokraattien puoluekokous järjestettiin virallisesti Milwaukeessa Wisconsinissa, oli kokous siirretty koronaviruksen takia virtuaaliseksi ja käytännössä kaikki ohjelmanosat pidettiin eri puolilla Yhdysvaltoja. Biden piti puheensa kotikaupungissaan Wilmingtonissa Delawaressa tyhjällä areenalla. Puheen jälkeen Biden tuli ulos areenalta puolisonsa Jill Bidenin ja varapresidenttiehdokkaansa Kamala Harrisin ja tämän puolison kanssa tervehtimään ulkopuolelle kerääntyneitä kannattajiaan ja ihailemaan ilotulitusta.

Presidentti Trump seurasi Bidenin puhetta tv:stä ja kommentoi sitä Twitterissä.

–  47 vuodessa Joe ei tehnyt mitään niistä asioista joista hän nyt puhuu. Hän ei koskaan muutu, pelkkiä sanoja! Trump sanoi.

Buttigieg kiitti Bidenia rohkeudesta

Viimeisenä kokouspäivänä puhuivat myös monet Bidenin esivaalivastustajista, muun muassa indianalaisen South Bendin kaupungin ex-pormestari Pete Buttigieg.

Buttigieg kiitti puheessaan Bidenia tuesta samaa sukupuolta olevien avioliitolle. Varapresidenttinä ollessaan Biden ilmaisi julkisen tukensa samaa sukupuolta olevien avioliitolle jo ennen kuin presidentti Obama oli ottanut asiaan kantaa.

–  Tämä sormus sormessani osoittaa, kuinka tämä maa voi muuttua. Rakkaus tekee avioliitostani todellisen, mutta poliittinen rohkeus teki siitä mahdollisen – mukaan lukien Joe Bidenin rohkeus, Buttigieg sanoi.

Esivaalivastustajista tukensa Bidenille osoittivat puheissaan myös senaattori Cory Booker, New Yorkin ex-pormestari Michael Bloomberg ja yrittäjä Andrew Yang.

Miljardööri Bloomberg sanoi, että Trumpin hehkuttama talouskasvu, josta Yhdysvallat nautti ennen koronakriisiä, oli enemmän edellisen presidentin Obaman ja Bidenin kuin Trumpin ansiota. Bloombergin mukaan Trumpin veronalennukset ovat hyödyttäneet vain hänen kaltaisiaan miljardöörejä, ei tavallisia kansalaisia.

Irak-veteraani Duckworth tylytti Trumpia

Trumpin kritisointi oli yksi puoluekokouksen kantavia teemoja myös päätöspäivänä. Senaattori Tammy Duckworth, joka menetti molemmat jalkansa Irakin sodassa, syytti Donald Trumpia pelkuruudesta. Duckworth viittasi Trumpin asemaan Yhdysvaltain asevoimien ylipäällikkönä kutsuessaan häntä ”ylipelkuriksi.”

Duckworthin mukaan Biden tajuaa sotilaiden tekemät uhraukset, koska hänen oma poikansa oli mukana Irakin sodassa.

Ääneen pääsi myös politiikan ulkopuolisia henkilöitä.

Kokouksessa puhui esimerkiksi änkytyksestä kärsivä poika, jonka Biden tapasi esivaalikampanjan aikana New Hampshiressä. Biden itse on kärsinyt änkytyksestä ja joutui sen takia koulukiusatuksi.

Oman osuutensa kokouksessa sai myös NBA-supertähti Stephen Curry yhdessä perheensä kanssa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti