Uutiset

Biden ohjeistaa osavaltioita aloittamaan koronarokotukset kaikille aikuisille toukokuussa – "Koronataisto ei ole vielä ohitse"

Presidentti pyysi yhdysvaltalaisia tekemään osansa, jotta itsenäisyyspäivää voitaisiin juhlia heinäkuun alussa pienissä ryhmissä.
Uutiskanava CNN:n mukaan presidentti Joe Biden puhui vuosi sen jälkeen, kun hänen edeltäjänsä Donald Trump oli kertonut yhdysvaltalaisille viruksen uhan olevan "erittäin, erittäin matala". Kuva: EPA

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi ensimmäisessä prime time -puheessaan ohjeistavansa osavaltioita aloittamaan rokotukset toukokuun alusta kaikille Yhdysvaltain aikuisille. Aiemmin rokotuksia on annettu erityisryhmille.

Biden painotti puheessaan, ettei koronataisto ole vielä läheskään ohitse Yhdysvalloissa, eikä nyt ole hänen mukaansa aika hellittää. Hän kuvaili korona-aikaa yhdeksi kansakunnan historian kovimmista ja synkimmistä aikakausista.

–  Valon löytäminen pimeydestä on erittäin amerikkalainen teko. Itse asiassa, se voi olla jopa amerikkalaisin asia, jonka voi tehdä, hän sanoi.

Biden pyysi kaikkia yhdysvaltalaisia tekemään osansa ja kehotti kansalaisia muun muassa kuuntelemaan maan johtavaa tartuntatautiasiantuntijaa Anthony Faucia ja ottamaan koronarokotuksen.

Jos kaikki sitoutuvat koronatoimiin, voisivat yhdysvaltalaiset Bidenin mukaan mahdollisesti kokoontua heinäkuun alkupuolella perheiden ja ystävien kesken juhlimaan maan itsenäisyyspäivää. Presidentti kuitenkin painotti puhuvansa pienistä kokoontumisista.

Lisäksi presidentti kehotti jatkamaan käsihygieniasta ja turvaväleistä huolehtimista sekä käyttämään kasvomaskia niin kuin Yhdysvaltain tautikeskus CDC kehottaa.

Hän varoitti, että tilanteen pahentuessa rajoituksia voidaan joutua ottamaan jälleen käyttöön jo aiemmin poistettuja rajoituksia.

Biden tuomitsi aasialaisvastaiset hyökkäykset

Biden tuomitsi puheessaan myös aasialaisamerikkalaisiin kohdistuvat rasistiset hyökkäykset, joita hän kuvaili viharikoksiksi ja ”epäamerikkalaisiksi”. Presidentti vaati loppua näille rikollisille hyökkäyksille, joita on nähty aina koronapandemian alusta alkaen.

–  Liian usein olemme kääntyneet toisiamme vastaan, Biden sanoi.

Bidenin mukaan aasialaisamerikkalaisia vastaan on hyökätty, heitä on häiritty ja syytelty pandemian vuoksi, koska koronavirus havaittiin ensimmäistä kertaa Kiinassa toissavuoden joulukuussa.

–  Se on väärin. Se on epäamerikkalaista. Ja sen täytyy loppua, hän summasi.

Aktivistien mukana laajempaa aasialaisvastaista syrjintää ovat lietsoneet ex-presidentti Donald Trumpin puheet ”Kiina-viruksesta”. Trump käytti varsinkin viime vuonna pitämissään puheissa toistamiseen rasistiseksi miellettyä termiä kuvaillessaan koronavirusta.

Rasistisia motiiveja on monissa tapauksissa vaikea määritellä, mutta aasialaisvastaisten viharikosten määrä on yli kaksinkertaistunut edellisen vuoden aikana yhteensä 16 suuressa kaupungissa ympäri Yhdysvaltoja. Asia selviää Kalifornian osavaltion yliopiston tutkimuksesta.

Toisen tutkimuksen mukaan ympäri Yhdysvaltoja oli viime vuoden maaliskuun ja joulukuun välillä ilmoitettu yhteensä yli 2  800 tapausta, joissa aasianamerikkalaisiin kohdistui rasismia ja syrjintää.

Vuosi sitten sävy oli aivan toisenlainen

Uutiskanava CNN:n mukaan Biden puhui vuosi sen jälkeen, kun hänen edeltäjänsä Trump oli kertonut yhdysvaltalaisille viruksen uhan olevan ”erittäin, erittäin matala”.

Sittemmin koronapandemia on muuttanut arkea ja kurittanut valtioiden talouksia ympäri maailman. Yhdysvalloissa on puolestaan kirjattu määrällisesti eniten koronatartuntoja ja koronaan liittyviä kuolemantapauksia.

Baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan Yhdysvalloissa on varmistettu tähän mennessä yli 29,2 miljoonaa koronatartuntaa ja kirjattu yli 530  000 koronakuolemaa.

CNN:n mukaan Yhdysvalloissa kirjataan edelleen joka päivä yli 1  000 koronaan liittyvää kuolemaa.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Yhdysvalloissa on miljoonaa asukasta kohden varmistettu noin 90  000 tartuntaa ja kirjattu 1  636 koronakuolemaa. Suomessa vastaavat suhdeluvut ovat 11  648 ja 140.

Vaikka Biden ei maininnut puheessaan edeltäjäänsä nimeltä, pyrki hän CNN:n mukaan tekemään selväksi, että hän on kääntämässä uuden sivun verrattuna Trumpin aikakauteen.

–  Me tiedämme, mitä meidän tulee tehdä kukistaaksemme tämä virus, Biden sanoi.

–  Kertoa totuus.

Uusimmat

Fingerpori

comic