Uutiset

Bidenille sateli onnitteluja maailman johtajilta – Ursula von der Leyen: "Tämä on Amerikan uusi aamunkoitto, jota olemme odottaneet pitkään"

Monet johtajat toivoivat, että vallan vaihtuminen Yhdysvalloissa parantaisi Trumpin kauden aikana kärsineitä suhteita.
Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton onnitteli Joe Bidenia keskiviikkona kongressitalolla. Kuva: MICHAEL REYNOLDS / EPA
Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton onnitteli Joe Bidenia keskiviikkona kongressitalolla. Kuva: MICHAEL REYNOLDS / EPA

Maailman johtajat ovat keskiviikkona onnitelleet Yhdysvaltain uutta presidenttiä Joe Bidenia. Monet ovat toivoneet, että vallan vaihtumien parantaisi maiden välisiä suhteita sekä muuttaisi joiltain osin Yhdysvaltain politiikan suuntaa.

Samalla jotkut muistuttavat, että maailma on muuttunut Donald Trumpin virkakauden aikana ja transatlanttiset suhteet ovat jatkossa erilaiset.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron onnitteli Yhdysvaltain kansaa. Bidenin virkaan astumisen jälkeen Yhdysvallat on Macronin mukaan yhdessä muiden maiden kanssa vahvempia kohtaamaan uusia haasteita, rakentamaan tulevaisuutta ja suojelemaan maapalloa.

– Tervetuloa takaisin Pariisin ilmastosopimukseen, Macron tviittasi.

Biden on luvannut Valkoiseen taloon astumisen jälkeen liittää Yhdysvallat takaisin vuoden 2015 ilmastosopimukseen, josta Trump irtaantui.

Myös Britannian pääministeri Boris Johnson odotti yhteistyötä Bidenin ja tämän hallinnon kanssa muun muassa ilmaston lämpenemisen ja pandemian torjunnassa.

– Odotan työskentelyä Bidenin ja hänen uuden hallintonsa kanssa, yhteistyön vahvistamista ja työskentelyä yhteisten päämäärien kuten ilmastonmuutoksen torjunnan, pandemiasta toipumisen ja transatlanttisen turvallisuuden eteen, Johnson sanoi maan parlamentissa pitämässään puheessa.

EU kiittää demokratiasta

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin mukaan Yhdysvaltain demokratia on osoittanut ”vahvuutensa ja sitkeytensä”.

– Tänään on mahdollisuus uudistaa transatlanttisia suhteitamme, jotka ovat kärsineet pahasti neljän viime vuoden aikana, Michel sanoi puheessaan Euroopan parlamentissa.

Yhdysvaltain demokratian kestävyydestä muistutti myös EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen samalla, kun odotti tulevaa yhteistyötä.

– Tämä on Amerikan uusi aamunkoitto, jota olemme odottaneet pitkään. Eurooppa on valmis uuteen alkuun yhdessä vanhimman ja luotetuimman kumppaninsa kanssa, von der Leyen sanoi.

Paavi onnitteli Bidenia, historian toista katolista presidenttiä

Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi, että Kanada ja Yhdysvallat ”aikovat jatkaa yhdessä taistelua koronavirusta vastaan ja tukea kestävän talouden elpymistä, mikä parantaa kaikkien elämää”.

Biden ja Trudeau keskustelivat aikaisemmin tällä viikolla puhelimessa. Trudeaun onnittelujen lisäksi johtajat keskustelivat muun muassa pandemiasta, ilmastonmuutoksesta ja Natosta.

Liettuassa maanpaossa olevan Valko-Venäjän opposition johtaja Svjatlana Tsihanouskaja onnitteli Bidenia ja Harrisia.

– Odotan innolla työskentelyä sinun kanssasi Valko-Venäjän ja Yhdysvaltain suhteiden kehittämisessä, Tsihanouskaja sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lukuisten onnittelijoiden joukossa oli myös paavi Franciscus, joka toivoi, että yhdysvaltalaiset saavat myös Bidenin valtakaudella voimaa poliittisista, eettisistä ja uskonnollisista arvoista. Biden on Yhdysvaltojen historian toinen katolinen presidentti. Edellinen oli John F. Kennedy.

Uusimmat

Fingerpori

comic