Uutiset

Bienvenue, Macron! – Ranskan presidentti saapui Helsinkiin, luvassa keskustelua ainakin puolustuspolitiikasta ja Euroopasta

Presidentti Sauli Niinistö toivotti Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tervetulleeksi Suomeen. Presidenttien odotetaan keskustelevan kaksipäiväisen vierailun aikana muun muassa turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja hänen vaimonsa Brigitte Macron tapasivat Suomessa ensimmäisen kerran tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion

Ranskan presidentti Emmanuel Macron toi ensivierailulleen Suomeen mukanaan arvovaltaisen valtuuskunnan. Kaikesta huokuu, että vierailu on Macronille tärkeä, ja että hän haluaa keskustella vakavasti, lempiaiheestaan Euroopasta.

Macron tapaa kaksipäiväisellä vierailullaan tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Juha Sipilän.

Tänään illalla presidentit tapaavat juhlaillallisella Presidentinlinnassa. Huomenna aamupäivällä luvassa on viralliset keskustelut Presidentinlinnassa.

Esillä ovat muun muassa turvallisuus- ja puolustuspolitiikka, suhteet Venäjään ja Yhdysvaltoihin, arktiset kysymykset ja ilmastonmuutos sekä monenkeskisen kansainvälisen järjestyksen tila.

Niinistö kertoi jo tiistaina puheessaan suurlähettiläspäivillä tavanneensa Macronin aiemmin valtiovierailulla Pariisissa. Tuolloin Macron oli ”nouseva kyky”.

– Meillä oli hyvin kauas katsova lähettiläs, joka ehdotti minulle, että mitäpä jos lounastaisin talouspoliittisen neuvonantaja Macronin kanssa.

Niinistö kertoo, että talousasioihin nivoutuneet keskustelut tekivät häneen vaikutuksen.

Presidentti viittasi myös Macronin maanantaina maansa suurlähettiläille pitämään ”mielenkiintoiseen” puheeseen.

– Odotan mielenkiintoista keskustelua turvallisuuspolitiikasta, Niinistö sanoi.

Macron on avoimesti vaatinut EU:lta uudenlaista turvallisuuspolitiikkaa.

– Eurooppa ei voi enää luottaa pelkästään Yhdysvaltoihin, EU:n pitäisi pystyä itse turvaamaan oma turvallisuutensa, Macron sanoi Niinistön viittaamassa, suurlähettiläille pitämässään puheessa.

– Haluan, että tarkastelemme uudelleen EU:n turvallisuuspolitiikkaa kaikkien eurooppalaisten kumppanien kanssa Venäjä mukaan lukien, hän lisäsi ja totesi, että EU:ssa tarvitaan uusia aloitteita ja alliansseja.

Macronille ei kelpaa jo olemassa olevat EU:n nopean toiminnan joukot, vaan Ranska haluaa luoda interventiojoukot, jotka eivät olisi niin suorassa yhteydessä EU:hun tai Natoon.

Macronin interventioaloitteessa on mukana muun muassa Saksa, jonka osuus tarvittiin, jotta aloite olisi poliittisesti uskottava.

Myös Suomi on ilmaissut kiinnostuksensa aloitteeseen.

Suurlähettiläspäivillä Niinistö penäsi EU:lta vahvempaa roolia maailmanpolitiikassa.

– Suurimmatkin eurooppalaiset maat ovat yksin varsin pieniä, mutta yhdessä voimaa ja valtaa on enemmän, Niinistö kommentoi tiedotustilaisuudessa Suomen hävittäjähankintoja, joiden uumoillaan nousevan asialistalle tapaamisessa Macronin kanssa.

Niinistön mukaan valtionpäämiehet usein mainitsevat maidensa hävittäjät ”sivulauseissa” ja kertoi epäilevänsä, että samoin käynee Macronin kanssa.

Niinistö ei usko, että tilanteessa edetään tätä pidemmälle.

Turvallisuuspolitiikka on ollut esillä myös kansainvälisen median Macron-uutisoinnissa.

Esimerkiksi Espanjan uutistoimisto Efe kirjoittaa, että Macron tulee Suomeen hakemaan tukea uudenlaiselle puolustusyhteistyölle.

Efe muistuttaa, että Suomi on yksi harvoista EU-maista, joka ei kuulu Natoon.

Suomi on kuitenkin näyttänyt Efen mukaan vihreää valoa eurooppalaiselle puolustusyhteistyölle.

Myös muu kansainvälinen media on uutisoinut Macronin Suomen- ja Tanskan-vierailun tarkoituksen olevan tuen hakeminen uudenlaiselle puolustusyhteistyölle.

Macron Suomessa

Keskustelujen päätteeksi presidentit pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden Presidentinlinnan Peilisalissa. Lehdistötilaisuutta voi seurata suorana torstaina 28.8. noin klo 10.50 alkaen.

Lehdistötilaisuuden jälkeen presidentti Macron vierailee Aalto-yliopistolla yhdessä pääministeri Juha Sipilän kanssa ja tutustuu suomalaisiin innovaatioihin. Kesärannassa järjestettävällä työlounaalla pääministeri Sipilä ja presidentti Macron keskustelevat ajankohtaisista EU-asioista kuten EMU:sta, maahanmuutosta sekä EU:n puolustukseen liittyvistä asioista. Lounaan päätteeksi pääministeri Sipilä ja presidentti Macron pitävät lehdistötilaisuuden.

Rouva Jenni Haukio ja rouva Brigitte Macron tutustuvat torstaina pian avautuvaan Uuteen lastensairaalaan Helsingin Meilahdessa sekä vierailevat Suomenlinnassa.

Presidentin kanslia

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti