Uutiset

Boeing keskeyttää turmakonemallinsa tuotannon

Lentokonevalmistaja Boeing keskeyttää väliaikaisesti 737 MAX -turmakonemallinsa tuotannon tammikuussa. Kuva: EPA

Lentokonevalmistaja Boeing keskeyttää väliaikaisesti 737 MAX -turmakonemallinsa tuotannon tammikuussa, yhtiö kertoo.

Konemalli on ollut maailmanlaajuisessa lentokiellossa viime maaliskuusta asti kahden tuhoisan turman vuoksi. Yhdysvaltain ilmailuviranomaisten mukaan lentokielto jatkuu vuoden 2020 puolelle.

Yhtiö on joutunut lykkäämään arvioita lentokiellon päättymisestä useaan kertaan. Wall Street Journalin mukaan lentokielto perutaan aikaisintaan helmikuussa.

Kiellosta huolimatta Boeing on valmistanut turmakonemallia noin 40 kappaletta kuukaudessa. Nyt sillä on varastoissaan 400 konetta, eikä tila enää riitä.

Yhtiö on aiemmin todennut, että se arvioi tuotantoa uudelleen, jos lentokielto jatkuu odotettua pidempään.

–  Tämän arvion tuloksena, olemme päättäneet asettaa varastoitujen koneiden toimittamisen etusijalle ja väliaikaisesti keskeyttää 737-ohjelman tuotannon ensi kuun alusta alkaen, yhtiö toteaa lausunnossaan.

Viime vuoden lopulla ja tämän vuoden keväällä Boeingin 737 Max -koneilla sattui kaksi onnettomuutta, joissa kuoli yhteensä 346 ihmistä. Onnettomuudet sattuivat Etiopiassa ja Indonesiassa.

Boeingin ahdinko on rasittanut Yhdysvaltojen taloutta, ja yhtiön tuorein ilmoitus vahvisti sijoittajien pelkoja. Tiedotteessaan yhtiö kertoo, että se aikoo maksaa keskeytyksestä huolimatta palkkaa työntekijöilleen.

Maanantaina Boeingin osake tippui 4,3 prosenttia ja jatkoi luisuaan jälkikaupassa vielä 0,4 prosenttia. Yhtiön vuosi on muutenkin ollut umpisurkea.

Marraskuussa yhtiö kertoi, että se suunnittelee uudelleen 737 Next Generation – eli 737 NG -konetyypin moottorien suojuksen kuolemaan johtaneen onnettomuuden seurauksena. Tyypin 737 NG koneita on käytössä yli 7  000 kappaletta. Matkustaja kuoli lennolla, jossa moottorin rikkoutuminen vahingoitti koneen ikkunaa.

Samaisessa konemallissa havaittiin syksyllä murtumia.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic