Uutiset

Boris Johnson aikoo keskeyttää Britannian parlamentin toiminnan – vähemmän aikaa sopimuksettoman brexitin estämiseen

Britannian pääministeri Boris Johnson suunnittelee maan parlamentin toiminnan keskeyttämistä kuukaudeksi. Kuva: MICK TSIKAS
Britannian pääministeri Boris Johnson suunnittelee maan parlamentin toiminnan keskeyttämistä kuukaudeksi. Kuva: MICK TSIKAS

Britannian pääministeri Boris Johnson aikoo keskeyttää maan parlamentin toiminnan kuukaudeksi. Se jättäisi parlamenttiedustajille aiempaa vähemmän aikaa sopimuksettoman brexitin estämiseen.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters, BBC ja Deutsche Welle.

Britannian on määrä erota EU:sta 31. lokakuuta. Johnson suunnittelee, että kuningatar pitäisi puheen 14. lokakuuta, mikä perinteisesti tarkoittaa uuden parlamenttikauden virallista avausta.

On epätodennäköistä, että parlamenttiedustajat saavat kyseisessä ajassa läpi sopimuksettoman brexitin estäviä lakiuudistuksia.

Parlamentin toiminta olisi siten pysähdyksissä 11. syyskuuta ja 14. lokakuuta välisen ajan.

Parlamentin työn keskeyttäminen joksikin aikaa ennen kuningattaren puhetta on tavallista Britanniassa.

Boris Johnson sanoo, että hän ei halua odottaa brexitin jälkeistä aikaa ”ennen kuin pääsemme viemään eteenpäin suunnitelmiamme maamme edistämiseksi”. Johnsonin mukaan parlamenttiedustajille jää yhä ”runsaasti aikaa” keskustella brexitistä.

– Tämä on uusi hallitus, jolla on hyvin jännittävä asialista, Johnson sanoi BBC:n mukaan.

Monet parlamenttiedustajat ovat kuitenkin tyrmistyneitä.

Konservatiivipuolueen Dominic Grieve, joka on kampanjoinut EU:hun jäämisen puolesta, kutsui Johnsonin suunnitelmia ”törkeäksi teoksi”. Grieve varoitti, että se voisi johtaa epäluottamusäänestykseen Johnsonia vastaan.

– Tämä hallitus kaatuu, Grieve sanoi BBC:n mukaan.

BBC:n mukaan vain pieni osa hallituksen ministereistä tiesi Johnsonin suunnitelmista etukäteen.

Boris Johnson sanoo, että hän haluaa Britannian eroavan EU:sta 31. lokakuuta sopimuksen kanssa. Hän on kuitenkin halukkaampi brexitiin ilman sopimusta kuin ylittämään jälleen määräajan.

Uusimmat

Fingerpori

comic