Uutiset

Boris Johson sanoi ettei ole lähdössä mihinkään - erovaatimukset pääministeriä kohtaan kiihtyivät

Korkeimman oikeuden tuomio palauttaa edustajat parlamenttiin kahden viikon tauon jälkeen.
Lontoon kaduille kokoontuneet mielenosoittajat riemuitsivat tiistaina kuullessaan korkeimman oikeuden tuominneen parlamentin istuntotauon laittomaksi. Kuva: NEIL HALL
Lontoon kaduille kokoontuneet mielenosoittajat riemuitsivat tiistaina kuullessaan korkeimman oikeuden tuominneen parlamentin istuntotauon laittomaksi. Kuva: NEIL HALL

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi tiistaina New Yorkissa, ettei aioa erota korkeimman oikeuden tuomiosta ja kiihtyvistä erovaatimuksista huolimatta.

– Ei, ei ja ei. Huomenna on uusi päivä parlamentissa, hän sanoi Reutersin mukaan.

Maan korkein oikeus tuomitsi tiistaina parlamentin jäädyttämisen laittomaksi. Tuomarit olivat asiasta yksimielisiä.

Johnson toisti tuomion kuultuaan kantansa brexitin takarajasta.

– Lain mukaan Britannia lähtee EU:sta 31. lokakuuta, tuli mitä tuli. Teemme töitä sen eteen. Totta puhuen sitä eivät helpota tällaiset jutut parlamentissa tai oikeussaleissa, hän sanoi Reutersin mukaan.

Johnson sanoi olevansa eri mieltä korkeimman oikeuden päätöksestä, mutta kunnioittavansa sitä. Hän myös totesi, että Britanniassa tulisi järjestää uusintavaalit.

– Olen hyvin toiveikas, että saamme erosopimuksen. Kansalaiset haluavat, että edustajat tekevät töitä sen eteen, hän kommentoi toimittajille New Yorkissa.

Parlamentti palaa töihin

Britannian parlamentin alahuone palaa töihin keskiviikkona. Edustajien istuntotauko kesti reilut kaksi viikkoa, ei viisi viikkoa, kuten pääministeri Boris Johnson suunnitteli.

Johnson julisti aiemmin syyskuussa parlamentille viiden viikon istuntotauon, jonka piti päättyä vain muutamia päiviä ennen EU:n lokakuun huippukokousta. Britannian on määrä erota EU:sta lokakuun 31. päivä.

Johnson määräsi istuntotauon, jotta saisi varmistettua Britannian EU-eron toteutumisen. Hän on sanonut ajavansa brexitin läpi sopimuksella tai ilman. Parlamentti puolestaan on yrittänyt estää sopimuksettoman eroon ajautumisen.

Osa pohtii luottamusäänestystä

Labour-työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn kommentoi tuomion kuultuaan, että pääministeri Johnsonin tulisi ”harkita asemaansa”. Liberaalidemokraatteja johtava Jo Swinson kommentoi, että Johnsonin tulisi erota, koska hän on osoittanut ettei ole ”sopiva pääministeriksi”.

Parlamentin koolle kutsuneen puhemies John Bercowin mukaan keskiviikkona ei järjestetä pääministerin kyselytuntia, vaan paluupäivä on varattu kiireellisille asioille ja ministerien lausunnoille. Parlamentti aloittaa työskentelyn kello 13.30 Suomen aikaa.

Oppositiopuolueiden edustajat sanoivat haluavansa Johnsonin vastuuseen teoistaan ja osa heistä sanoi harkitsevansa äänestystä pääministerin luottamuksesta. Oppositio oli tiistaina yksimielinen kuitenkin vain siitä, että sopimukseton brexit olisi täyttä hulluutta, kertoi BBC

Merkitys brexitille

Britannian EU-eron on yhä määrä toteutua 31. lokakuuta 2019.

Ennen 9. syyskuuta alkaneen istuntotauon alkamista parlamentti sai aikaan lain, jolla yritetään estää sopimuksettoman eron mahdollisuus.

Pääministeri Johnsonin on haettava 19. lokakuuta kolmannen kerran lykkäystä brexitille, jos edustajat eivät ole hyväksyneet erosopimusta tai äänestäneet sopimuksettoman eron puolesta.

Brexitin uusi takaraja olisi 31. tammikuuta 2020. Jos EU ehdottaisi muuta, Johnsonin tulisi hyväksyä ehdotus kahdessa päivässä elleivät edustajat toisin päättäisi.

Brexitin mahdollinen lykkääminen on kuitenkin EU-maiden yksimielisen päätöksen takana.

Korkeimman oikeuden päätös estää Johnsonia jäädyttämästä parlamenttia jatkossa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti