Uutiset

Brasilia aikoo torjua G7-maiden avun Amazonin metsäpaloihin – tarjolla on 22 miljoonaa dollaria

Amazonin ennätysmäisten palojen tuhot näkyvät muun muassa Porto Velhossa Brasiliassa. Kuva: Joédson Alves
Amazonin ennätysmäisten palojen tuhot näkyvät muun muassa Porto Velhossa Brasiliassa. Kuva: Joédson Alves

Brasilia aikoo torjua G7-maiden avuntarjouksen Amazonin metsäpaloihin.

G7-kokousta isännöinyt Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi, että Brasilia saisi maailman johtavilta teollisuusmailta 22 miljoonaa dollaria (19,8 miljoonaa euroa). Kokous päättyi maanantaina.

Asiasta kertoo muun muassa BBC ja brittilehti The Guardian.

Brasilian presidentin Jair Bolsonaron kansliapäällikkö Onyx Lorenzoni kommentoi, että Macronin tulisi pitää huolta ”omasta kodistaan ja siirtomaistaan”.

– Arvostamme (tarjousta), mutta ehkäpä nuo varat ovat enemmän tarpeen Euroopan uudelleen metsitykseen, Lorenzoni sanoi G1-uutissivustolle The Guardianin mukaan.

– Brasilia on demokraattinen vapaa maa, jolla ei ole koskaan ollut kolonialistisia tai imperialistisia käytäntöjä, toisin kuin ranskalaisen Macronin tavoite ehkä on.

Bolsonaro on aiemmin syyttänyt Ranskaa siitä, että se kohtelee Brasiliaa ikään kuin se olisi siirtomaa.

Brasilian ympäristöministeri Ricardo Salles ehti jo kommentoida toimittajille, että Brasilia hyväksyy avun, mutta sittemmin koko hallitus muutti kantaansa.

Apu Amazonille oli konkreettisin päätös G7-maiden kokouksesta. Ryhmän muodostavat Yhdysvallat, Japani, Saksa, Ranska, Italia, Britannia ja Kanada.

Brasiliassa on usein maastopaloja kuivan kauden aikana, mutta Brasilian avaruusjärjestön Inpen mukaan paloja on tänä vuonna 85 prosenttia viimevuotista enemmän.

Yksittäisiä paloja on ollut ennätysmäiset lähes 80 000 ja suurin osa niistä Amazoniassa.

Viime perjantaina kansainvälisen painostuksen alla Brasilia päätti ottaa apuun armeijan palojen sammuttamisessa. Paikalla on 44 000 sotilasta.

Macron kuvasi viime viikolla tilannetta ”kansainväliseksi kriisiksi”.

Metsäpalojen laajuus on herättänyt kritiikkiä siitä, että Brasilian hallitus ei tee tarpeeksi palojen sammuttamiseksi. Protesteja on järjestetty eri puolilla maailmaa.

Tänä vuonna tehtävässään aloittanutta Bolsonaroa on arvosteltu metsätuhon edistämisestä.

Uusimmat

Fingerpori

comic