Uutiset

Brasilialaispoliitikko tunnusti miljoonalahjukset Rion kesäkisojen hankinnassa

Poliitikko on saanut jo lähes 200 vuoden vankeustuomion muista korruptiotapauksista.
Rio de Janeiro järjesti kesäolympialaiset vuonna 2016. Kuva: Jussi Leinonen
Rio de Janeiro järjesti kesäolympialaiset vuonna 2016. Kuva: Jussi Leinonen

Rio de Janeiron osavaltion entinen kuvernööri on tunnustanut maksaneensa kaksi miljoonaa dollaria lahjuksina ostaakseen ääniä, jotta Rio de Janeiron kaupunki valittiin kesäolympialaisten pitopaikaksi vuodelle 2016.

Ex-kuvernööri Sergio Cabral on Reutersin mukaan kertonut, että hän maksoi rahat Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n entiselle johtajalle Lamine Diackille. Rahalla ostettiin mahdollisesti yhdeksän henkilön äänet.

Cabral kertoi ottaneensa yhteyttä Diackiin kaupungin kisaisännyyshanketta johtaneen Arthur Nuzmanin suosituksesta. Myös Nuzmanin on syytetty maksaneen kahden miljoonan dollarin lahjukset äänien ostamiseksi. Nuzmanin tekoa käsitellään erillisessä oikeudenkäynnissä. Hän on kiistänyt syytökset.

Diackia ja hänen poikaansa Papa Massataa on puolestaan syytetty aiemmin ranskalaisessa tuomioistuimessa lahjusten ottamisesta ja rahanpesusta vuosien varrella. Ex-kuvernööri Cabral sanoi, että hän sai vakuutuksen Nuzmanilta maksun toimivuudesta, koska tämä tiesi Diackin rikollisesta toiminnasta.

Ex-kuvernöörillä jo mittava korruptiotuomio

Cabral kertoi maksaneensa aluksi 1,5 miljoonaa ostaakseen kuusi ääntä. Hän maksoi myöhemmin puoli miljoonaa dollaria lisää ostaakseen kaiken kaikkiaan yhdeksän ääntä.

Kisakaupunki valittiin vuonna 2009. Rio de Janeiro voitti Madridin, Chicagon ja Tokion. Se oli ensimmäinen ja toistaiseksi viimeinen Etelä-Amerikan kaupunki, joka on saanut olympiakisat järjestettäväkseen. Päätöksen teki Kansainvälisen olympiakomitean runsaat 90 äänestäjää kolmen kierroksen aikana.

Cabral toimi kahden kauden ajan Rio de Janeiron osavaltion kuvernöörinä vuosina 2007–2014. Hän on saanut jo lähes 200 vuoden vankeustuomion muista korruptiotapauksista, kertoo BBC. Kyseiset tapaukset liittyvät kisapaikkojen rakennussopimuksiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti