Uutiset

Brasilian patoturmasta pidätettiin viisi kaivosyhtiön virkailijaa – lähes 300 yhä kateissa turman jäljiltä

Pelastustyöntekijät etsivät helikoptereiden avulla eloonjääneitä Brumadinhon kaivoksella Brasiliassa. Kuva: ANTONIO LACERDA

Brasilian tuhoisan patoturman selvittelyissä on pidätetty viisi ihmistä, jotka olivat olleet keskeisissä asemissa Valen kaivosyhtiössä.

Pidätettyjen joukossa on kolme insinööriä, jotka olivat hyväksyneet padon turvallisuusmääräykset kaivospadolla Brasilian kaakkoisosissa. Kaivosyhtiön mukaan turvallisuusmääräyksiä oli noudatettu.

Minas Geraisin osavaltion tutkijat ovat esittäneet pidätetyille syytteet murhista, dokumenttien väärentämisestä ja ympäristörikoksista.

Corrego do Feijaon rautakaivoksen patoallas murtui viime perjantaina, jonka seurauksena läheinen Brumadinhon kaupunki peittyi mudan ja kaivosjätteiden alle.

Kuolleita on löytynyt 65, mutta kateissa on yhä 279 ihmistä. Toiveet eloonjääneiden löytämisestä ovat hiipuneet olemattomiin.

Toinen samanlainen turma

Vale SA:n kaivosyhtiö on joutunut brasilialaisten hampaisiin, sillä vastaavanlainen kaivosturma sattui yhtiön osittain omistamassa kaivoksessa kolme vuotta sitten.

Vuonna 2015 pato murtui Samarcon kaivoksessa aiheuttaen 19 ihmisen kuoleman ja Brasilian historian suurimman ympäristökatastrofin.

Brumadinhossa lähti padon murruttua liikkeelle 12 miljoonaa kuutiometriä kaivosjätettä. Samarcossa kaivosjätettä huuhtoutui ulos peräti 50 miljoonaa kuutiometriä. Tästä huolimatta kuolonuhreja oli Brumadinhossa huomattavasti enemmän.

Brumadinhon pato on rakennettu vuonna 1976. Kaivosyhtiö Vale osti sen omistukseensa vuonna 2001. Viime syyskuun tarkastuksessa se merkittiin vakaaksi.

Brasilian valtionsyyttäjä on jäädyttänyt Vale SA:n tileiltä viisi miljardia realia (1,1 miljardin euroa) vahinkojen korjaamiseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic