Uutiset

Brasilian tuleva ympäristöministeri: Maan tulisi pysyä Pariisin ilmastosopimuksessa

Brasilia vaatii kuitenkin maailmaa kunnioittamaan sen oikeutta määrätä omasta ympäristöpolitiikastaan
Brasilian tuleva ympäristöministeri Ricardo Salles ei ole varma, onko ilmastonmuutos ihmisen aiheuttamaa. Kuvaaja: Joédson Alves

Brasilian tuleva ympäristöministeri sanoo, että hänen maansa tulisi pysyä Pariisin ilmastosopimuksessa, mutta että maailman pitäisi myös kunnioittaa sen oikeutta määrätä omasta ympäristöpolitiikastaan.

Brasilian presidentiksi 1. tammikuuta astuva Jair Bolsonaro sanoi kampanjoidessaan, että hän vetäisi maan pois Pariisiin ilmastosopimuksesta. Sopimus asettaa rajoituksia maiden kasvihuonekaasujen päästöille. Valintansa jälkeen Bolsonaro on kuitenkin kertonut ristiriitaisia viestejä asiasta. Hänen mukaansa Brasilian pitäisi pysyä sopimuksessa, jos tiettyihin ehtoihin suostutaan.

– Kallistun siihen suuntaan, että meidän ei pidä lähteä sopimuksesta, sanoi uutistoimisto Reutersille Ricardo Salles, jonka odotetaan nousevan maan ympäristöministeriksi tammikuun alussa.

– Toisaalta se ei tarkoita, että me hyväksyisimme kiistatta kaikki pakotteet, rajoitukset ja ohjelmat.

Brasilia on sitoutunut leikkaamaan päästöjään 37 prosenttia vuoteen 2025 mennessä ja 43 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Maa ei kuitenkaan ole täysin kertonut, miten se tämän aikoo tehdä.

”Brasilia käyttää tervettä järkeä”

Sallesin mukaan maa käyttää tervettä järkeä siinä, miten se kohtelee Pariisin sopimusta. Hän sanoo Brasilian olleen tähän saakka hyvin vastuuntuntoinen säilyttäessään suuren osan sen alkuperäisestä kasvistosta.

Salles toimi aiemmin São Paulon osavaltion johtavana ympäristöstä vastaavana virkailijana. Hän sanoi uskovansa ilmastonmuutoksen olevan totta, mutta että hän ei ole varma, onko se ihmisen aiheuttamaa vai ilmaantuuko se luonnollisesti.

Brasilian pitäisi jättää asian ratkaisu tutkijoille ja ryhtyä ”vähemmän viehättävään” toimintaan ympäristön suojelemiseksi, hän sanoi. Näitä toimia ovat jätteiden käsittely, biodiversiteetin vaaliminen, maaperäasiat ja ajoneuvojen muuttaminen käymään vähäpäästöisillä biopolttoaineilla.

Sallesin mukaan Bolsonaro ei aio leikata ympäristöministeriön ja -toimistojen budjettia. Ympäristötoimistot eivät hänen mukaansa kuitenkaan tuota haluttuja tuloksia niille annetuilla resursseilla, ja hän aikoo korjata tämän ”tehottomuuuden” ja ”väärän johtamistavan”.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti