Uutiset

Brexit: Boris Johnsonin EU-erosopimuksesta jälleen "ratkaisevat" äänestykset illalla brittiparlamentissa

Äänestyksiä on kaksi, häviö jommassakummassa romuttaisi Johnsonin suunnitelmat erota EU:sta 31. lokakuuta.
Order! Britannian parlamentin alahuoneen puhemiehellä John Bercowlla on jälleen edessään hikinen iltapuhde kun alahuone väittelee ja äänestää brexit-sopimuksesta. Kuva: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT
Order! Britannian parlamentin alahuoneen puhemiehellä John Bercowlla on jälleen edessään hikinen iltapuhde kun alahuone väittelee ja äänestää brexit-sopimuksesta. Kuva: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT

Pääministeri Boris Johnsonilla on tiistai-iltana jälleen edessään kaksi ratkaisevaa äänestystä, joista selviää, voiko hän täyttää lupauksensa johdattaa Britannia ulos EU:sta yhdeksän päivän sisällä.

Eropäivä on 31. lokakuuta ja brexitin kohtalosta päättää pahasti jakaantunut parlamentti. Vielä on auki milloin ja miten brexit tapahtuu ja jopa se, tapahtuuko eroa ollenkaan.

Johnsonin vastustajat pakottivat hänet vastentahtoisesti pyytämään EU:lta lisäaikaa brexitille. Johnson yrittää nyt saada parlamentin alahuoneessa hyväksytyksi lakipaketin, joka toteuttaisi hänen viime hetken erosopimuksensa.

Parlamentaarikkojen on määrä äänestää kello 21 Suomen aikaa 115-sivuisesta EU-erosopimuksesta. Sitten äänestetään hallituksen asettamasta äärimmäisen tiukasta aikataulusta lakipaketin hyväksymiseksi.

”Yleisö ei halua enää viivytyksiä”

– Toivon että parlamentti tänään päättää ottaa kontrollin itselleen, Johnson sanoi. Britit päättivät erota EU:sta kesäkuun 2016 kansanäänestyksessä, jonka keskeinen kasvo Johnson oli.

– Yleisö ei halua enää lisää viivytyksiä, eivät myöskään Euroopan johtajat, enkä myöskään minä. Saattakaamme brexit valmiiksi 31. lokakuuta että voimme jatkaa eteenpäin.

Häviö jommassakummassa äänestyksessä romuttaisi Johnsonin suunnitelmat erota EU:sta sopimuksen kanssa tai ilman 31. lokakuuta. Hänen pitäisi silloin päättää, noudattaako lakia, joka vaatii häntä hyväksymään minkä tahansa brexitin viivästyttämisen jonka EU tarjoaa. Tai sitten Britannia eroaisi jotenkin ilman sopimusta.

Voitto Johnsonille avaisi kuitenkin hänen vastustajilleen jälleen uuden mahdollisuuden tuottaa uusia lisäyksiä, jotka olisivat omiaan romuttamaan Johnsonin suunnitelmat.

Britit päättivät prosentein 52 puolesta 48 vastaan jättää EU:n kesäkuun 2016 kansanäänestyksessä. Nyt runsaat kolme vuotta myöhemmin brexit-kriisi on saattanut Britannian puolue- ja perustuslaillisen järjestelmän katkeamisen partaalle.

”Brexit on ajan ja energian tuhlausta”

Johnson hämmästytti vastustajiaan saamalla aikaiseksi brexit-sopimuksen EU:n kanssa torstaina. Hän joutui kuitenkin lauantaina lähettämään vastentahtoisesti viivästymispyynnön ilman allekirjoitusta Brysseliin. Parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow kieltäytyi asettamasta sopimusta äänestykseen maanantaina.

Mikäli Johnson häviää tiistaina, paljon riippuu siitä, miten EU käsittelee jälleen uutta brexit-pulmaa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi keskustelevansa brexit-viivästyksestä EU:n 27 jäsenmaan johtajan kanssa. Päätös asiasta tehtäisiin ”tulevina päivinä”.

– Sopimukseton brexit ei ole koskaan meidän päätöksemme, Tusk kertoi Euroopan parlamentille Strasbourgissa saaden osakseen suosionosoitukset.

Brysselin turhautumista kuvaa se, että EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi, että brexit on ajan ja energian tuhlausta ja että Euroopan parlamentti voisi vain hyväksyä Johnsonin brexit-sopimuksen brittiparlamentin jälkeen.

Parlamentin käymän jokapäiväisen brexit-taistelun lisäksi käynnissä on myös isompi peli siitä, tapahtuuko brexit ollenkaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic