Uutiset

Brexit-kampanja poiki sakot ja tutkintapyynnön

Britannian vaalikomissio on määrännyt brexitin eli Britannian EU-eron puolesta kampanjoineelle Vote Leave -kampanjalle 61 000 punnan (noin 69 000 euron) sakot. Sakon syyksi mainitaan rikkeet kampanjan rahankäytössä.

Lisäksi komissio on toimittanut tutkintamateriaalinsa poliisille sen selvittämiseksi, onko kampanjaryhmä syyllistynyt rikkeisiin komission toimivallan ulkopuolisissa asioissa.

Vaalikomission mukaan Vote Leave teki yhteistyötä toisen kampanjaryhmän, BeLeaven kanssa. Tämä ryhmä käytti 675 000 puntaa (noin 760 000 euroa) palveluiden ostamiseen Aggregate IQ -yritykseltä, joka käytti sosiaalisen median dataa äänestäjien tavoittamiseen.

-Löysimme todisteita, että nämä kaksi ryhmää toimivat yhdessä, eivät ilmoittaneet yhteistyötään eivätkä noudattaneet lakisääteistä kulukattoa, sanoo komission poliittisen talouden ja rahoituksen johtaja Bob Posner uutistoimisto Reutersin mukaan.

Komissio alkoi tutkia Vote Leaven rahankäyttöä marraskuussa 2017, kun se löysi todisteita, että kampanjaryhmä maksoi Aggregate IQ:lle aivan kampanjan alla.

Tutkinnassa selvisi, että Vote Leaven kampanjakulut olivat noin 7,45 miljoonaa puntaa (8,4 miljoonaa euroa), kun kampanjan lakisääteinen kulukatto olisi ollut seitsemän miljoonaa euroa.

Britannian vaalilain mukaan on kampanjaorganisaatioiden vastuulla toimittaa oikeat tiedot kampanjan kuluista määräaikaan mennssä.

Vote Leave syyttää komissiota puolueellisuudesta

Vote Leave -kampanjan tänään tiistaina julkaisemassa tiedotteessa sanotaan, että vaalikomission raportti sisältää vääriä syytöksiä ja oletuksia, jotka eivät kestä tarkastelua. Sen mukaan vaalikomissio on toiminut puolueellisesti ja sillä on poliittinen agenda.

Lisäksi osapuolet ovat hyvin eri linjoilla siitä, kumpi tutkinnassa on toiminut väärin. Vote Leaven entinen johtaja Matthew Elliott on sanonut, että vaalikomissio ei ole suostunut yhteistyöhön. Vaalikomission raportin mukaan Vote Leave puolestaan ei vastannut komission haastattelupyyntöihin tai suostunut toimittamaan sen vaatimia dokumentteja.

Brexitin vastustajat ovat syyttäneet Vote Leave -kampanjaa huijauksesta, mutta vaalikomission johtaja sanoo, että nyt valmistunut tutkinta liittyy vain ja ainoastaan kampanjan raha-asioihin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic