Uutiset

Brexit-sopimuspohja syntyi sittenkin huippukokoukseen – vai syntyikö?

Presidentti Emmanuel Macronin mukaan sopimus voitaisiin ehkä hyväksyä jo torstaina.
Britannian on määrä erota EU:sta tämän kuun lopussa, ja pääministeri Boris Johnson on toistuvasti sanonut, että hän ei aio hakea lisäaikaa. Kuva: ANDY RAIN / POOL
Britannian on määrä erota EU:sta tämän kuun lopussa, ja pääministeri Boris Johnson on toistuvasti sanonut, että hän ei aio hakea lisäaikaa. Kuva: ANDY RAIN / POOL

Britannian EU-erosopimuksen pohja saattaa sittenkin syntyä huippukokouksen alla. Keskiviikkoiltana tihkuneiden tietojen mukaan viime hetken neuvotteluissa brexitiä koskevista yksityiskohdista päästiin pitkälti sopuun.

Reutersin lähteiden mukaan Pohjois-Irlannin tullirajan yksityiskohdista olisi saatu valmis kokonaisuus. Pohjois-Irlannin edustajainkokous vahvistaisi tätä koskevat seikat aina erikseen neljän vuoden välein.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi, että sopimus voitaisiin mahdollisesti lyödä lukkoon torstain huippukokouksessa.
– Haluan uskoa, että sopimus saadaan valmiiksi ja voimme hyväksyä sen huomenna, hän totesi keskiviikkona Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.
Merkel kuitenkin laittoi jäitä hattuun ja kehotti odottamaan, millaisia tuloksia EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier esittää. Liittokanslerikin piti silti sopua mahdollisena.
Aiemmin keskiviikkona myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoi, että sopimuksen perusteet ovat valmiita

Ei valmista vielä tänään?

Myöhemmin keskiviikkoiltana tilanne ei kuitenkaan näyttänyt yhtä selvältä.
Avoimia kysymyksiä on ilmeisesti sittenkin vielä niin EU:n kuin Britanniankin puolella. Merkittävimpänä pidetään arvonlisäveroa.
Myöskään Britannian hallitus ei ole vielä näyttänyt koko sopimukselle vihreää valoa. Hallituksen edustajan mukaan sopimus ei tule valmiiksi ainakaan vielä keskiviikkona.

Boris Johnsonille voitto?

Jos sopimus todella hyväksytään torstaina, Britannian parlamentti voisi halutessaan hyväksyä sen vielä lauantain istunnossaan. Tällöin EU-ero voisi astua voimaan lokakuun lopussa, ja tarpeen olisi korkeintaan lyhyt, sopimuksen viimeistelyn vaatima lisäaika.
Pääministeri Boris Johnsonille kyseessä olisi merkittävä poliittinen voitto. Laki velvoittaisi hänet hakemaan lisäaikaa, ellei sopimusta nyt syntyisi. Johnson on kuitenkin ilmoittanut ennemmin makaavansa kuolleena katuojassa.
Vaikka sopimus saataisiin EU:n ja Britannian neuvotteluissa aikaan, on parlamentin hyväksyntä kaikkea muuta kuin selvää. Hallituksella on parlamentissa vähemmistö, joten pääministeri tarvitsee taakseen konservatiivien lisäksi myös Pohjois-Irlannin unionistien DUP:n tuen.

 

Juttua päivitetty kauttaaltaan 16.10. klo 22.28

Uusimmat

Fingerpori

comic