Uutiset

Brexit-sopu taas jäissä – pohjoisirlantilainen apupuolue ei hyväksy Boris Johnsonin ja EU:n erosopimusta

Pohjoisirlantilaisen DUP-puolueen puheenjohtaja Arlene Foster (oik.) ja varapuheenjohtaja Nigel Dodds saapuivat neuvottelemaan Britannian pääministerin Boris Johnsonin virka-asunnolle Lontoossa viime viikolla. Kuva: WILL OLIVER
Pohjoisirlantilaisen DUP-puolueen puheenjohtaja Arlene Foster (oik.) ja varapuheenjohtaja Nigel Dodds saapuivat neuvottelemaan Britannian pääministerin Boris Johnsonin virka-asunnolle Lontoossa viime viikolla. Kuva: WILL OLIVER

Brexit-neuvottelut ovat jälleen vaikeuksissa. Pohjoisirlantilainen DUP-puolue ei anna tukeaan Britannian pääministerin Boris Johnsonin ja EU:n aikaansaamalle EU-erosopimukselle.

Asiasta kertovat muiden muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

Tieto DUP:n kannasta tuli vain tunteja ennen kuin EU:n huippukokous alkaa tänään torstaina. Johnson yrittää saada aikaan sopimuksen ennen kuin Britannian on määrä erota EU:sta 31. lokakuuta.

Jos sopimusta ei tuolloin ole, uusi laki määrää Johnsonin hakemaan lykkäystä EU-erolle.

Pohjoisirlantilainen DUP on ratkaisevassa asemassa, koska se on toiminut Britanniassa apupuolueena konservatiivien hallitukselle vuoden 2017 vaaleista lähtien.

EU:n ja Britannian neuvottelijat olivat neuvotelleet useita öitä ennen torstaina alkavaa huippukokousta, jotta saataisiin aikaan kompromissi tulevasta EU:n ulkorajasta Irlannin saarella.

Kyseessä on koko brexitin vaikein asiakokonaisuus. Pyrkimyksenä on ollut välttää niin sanottua kovaa rajaa tullimuodollisuuksineen.

Monet Pohjois-Irlannissa eivät halua minkäänlaisia rajatarkastuksia Irlannin rajalla, koska pelkona olisi väkivaltaisen konfliktin herääminen henkiin uudelleen.

DUP:n, demokraattinen unionistipuolue, kielteinen kanta voi vaikuttaa myös kovan linjan brexit-kannattajiin konservatiivipuolueessa niin, että he äänestävät sopimusta vastaan, jos Boris Johnson tuo sen parlamenttiin hyväksyttäväksi.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kommentoi torstaiaamuna, että brexit-sopimus on yhä mahdollinen.

– Viime päivinä on ollut kehitystä, merkittävää kehitystä… Olemme paremmalla pohjalla kuin ennen, mutta tänään täytyy sanoa hyvin selvästi, että emme ole vielä määränpäässä, Merkel sanoi Saksan liittopäivillä Bundestagissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic