Uutiset

Brexit voi tarkoittaa lisää lomakkeiden täyttämistä – sopimukseton ero "voi vaikuttaa terroristeista varoittamiseen"

Iso-Britannian Suomen suurlähettiläs Tom Dodd uskoo ja toivoo, ettei Iso-Britannian ero EU:sta vaikuta hirveästi kansalaisten elämään niin Iso-Britanniassa kuin EU-maissa.

Doddin mukaan kauppaa tekevien tai Iso-Britanniaan muuttavien on jatkossa kohdattava hieman enemmän byrokratiaa.

-Lomakkeita teidän pitää täyttää enemmän. Hallituksemme tavoitteena on saada vapaakauppa jatkumaan, jotta voimme hankkia esimerkiksi suomalaista puuta. Saamme varmasti myös maahanmuuton toimimaan. Brexit toteutuu kyllä, Dodd puhui perjantaina Suomi Areena-tapahtumassa.

Keskustelun järjestivät Iso-Britannian suurlähetystö ja Suomen Lontoon instituutti. Mukana olivat myös Imperial College Londonin professori Arttu Rajantie, Mahon Digital Marketing Ltd:n toimitusjohtaja Saija Mahon ja EU:n parlamentin jäsen Heidi Hautala (vihr.).

-Suurimmat vaikutukset ovat varmasti yksilötasolla niille EU-kansalaisille, jotka asuvat Britanniassa tai ajattelevat sinne muuttamista. Brexit on iso sotku. Tiedeyhteisö on huolissaan siitä, miten koulutusyhteistyö jatkuu, Rajantie mietti.

Dodd sanoi, että Iso-Britanniassa asuvien EU-kansalaisten toivotaan jäävän paikoilleen.

-EU-kansalaisten tarvitsee rekisteröityä, mikä maksaa joitakin kymmeniä puntia. Samalla tarkistetaan esimerkiksi rikosrekisteri. Epätietoisia varten on tulossa esimerkiksi puhelinneuvontaa, Dodd sanoi.

Suomalaiset voivat tuntea Brexitin voimakkaammin nahoissaan, jos erosta ei päästä sopuun Iso-Britannian ja EU:n kesken. EU:n komissio varoitteli tällaisesta mahdollisuudesta torstaina.

Sopimukseton ero voisi tuoda mukanaan tullimaksuja ja muita esteitä vapaalle kaupalle ja liikkuvuudelle maiden välillä. Samalla muukin yhteistyö vaikeutuisi.

Suurimpia häviäjiä olisivat eri arvioiden mukaan Iso-Britannian lähinaapurit. Suomi ei taloudellisesti kuulu suurimpiin häviäjiin ainakaan lyhyessä ajassa.

Juontajana keskustelussa toiminut Suomen Lontoon instituutin johtaja Pauliina Ståhlberg kertoi, että Iso-Britanniassa on ollut huolta esimerkiksi siitä, että maitotuotteet voivat kallistua eron myötä.

Keskustelun aikana kävi selväksi, että sekä Iso-Britannia että EU voisivat hävitä paljon, jos erosopimusta ei synny.

-Jos töpseli vain vedetään seinästä, esimerkiksi tietojen vaihto hankaloituu. Emme voisi esimerkiksi varoittaa Suomea maahan mahdollisesti tulevasta terroristista. lisäksi vakuutukset ja sijoitustoiminta voisivat kallistua, koska Lontoo on näiden bisnesten keskus. Olen kuitenkin varma, että sopimus syntyy, suurlähettiläs Dodd pohti.

Muut keskustelijat eivät olleet yhtä varmoja sopimuksen synnystä. Se pitäisi saada aikaan noin kahdeksan kuukauden aikana.

-Nyt on kiire saada erosopimus aikaan. Olen viime päiviin kieltänyt, ettei ero tapahdu, mutta viime aikoina on tapahtunut paljon. Ero ei ole kenenkään intressi, Hautala pohti.

-Ero ilma sopimusta olisi onnettomuus kaikille. En usko, että erosopimusta on vielä ensi maaliskuussa vaan neuvotteluaikaa jatketaan, Rajantie mietti.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic