Uutiset

Brexitin kauppaneuvottelujen loppurutistuksessa kiistaa kolmesta aiheesta – Tämä muuttuu vuodenvaihteesta, syntyi sopua tai ei

Kun neuvotteluaika on käymässä vähiin, arviot EU:n ja Britannian kauppasovun syntymisestä eivät ole ruusuisia. Jos kaupankäynnin säännöistä ei päästä yksimielisyyteen, tavaraliikennettä ja tuotantoketjuja odottavat isot haasteet tammikuussa. Britannian rajoilla voi esiintyä laajamittaisia häiriöitä.
Brexitin siirtymäajan loppumiseen valmistaudutaan nyt Britannian rajoilla. Tammikuun alusta alkaen kaikille EU:sta ja EU:hun saapuville rekoille tehdään tarkastukset esimerkiksi Calais'n satamassa Ranskassa, jos kauppasopimuksesta ei saada sopua. Kuva: epa08859953
Brexitin siirtymäajan loppumiseen valmistaudutaan nyt Britannian rajoilla. Tammikuun alusta alkaen kaikille EU:sta ja EU:hun saapuville rekoille tehdään tarkastukset esimerkiksi Calais'n satamassa Ranskassa, jos kauppasopimuksesta ei saada sopua. Kuva: epa08859953

Britannian ja EU:n kauppaneuvottelujen takaraja lähestyy. Sopu pitäisi saada aikaiseksi 31. joulukuuta mennessä, kun Britannian EU-eron siirtymäaika päättyy.

Pelot sopimuksettoman eron mukanaan tuomasta kaaoksesta ovat kasvaneet, kun neuvottelut ovat jatkuneet maanantaina.

Kauppaneuvottelut jumittavat nyt kolmessa kysymyksessä, joista ei päästy yksimielisyyteen myöskään viikonlopun neuvotteluissa. Eniten erimielisyyksiä on edelleen kalastusoikeuksista, tasavertaisen kilpailun säännöistä sekä siitä, miten sovittuja sääntöjä valvotaan.

Britannian pääministerin Boris Johnsonin ja EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin on tarkoitus käydä tilannetta läpi puhelimitse maanantai-iltana. Lauantaina Johnson ja von der Leyen totesivat yhteisessä lausunnossaan, ettei sopimusta saada aikaan, ellei kolmea suurinta kiistakysymystä ratkaista.

EU:n Brexit-neuvottelija Michel Barnier kertoi EU-suurlähettiläille maanantaiaamuna, ettei kauppasopimuksesta ole vielä päästy sopuun ja kolme suurinta kiistakysymystä on edelleen auki.

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman, tapaamisessa mukana olleen diplomaatin mukaan Barnier oli ”melko allapäin sopimuksen näkymien suhteen”.

Irlannin yleisradioyhtiö RTE:n lähteiden mukaan Barnier kertoi maanantaina europarlamentaarikoille, että hän asettaa kauppaneuvottelujen takarajaksi keskiviikon.

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier (vas.) kertoi kauppaneuvotteluiden etenemisestä EU-maiden suurlähettiläille maanantaiaamuna Brysselissä. Neuvottelujen viimeiset hetket ovat käsillä, kun Britannian brexit-siirtymäaika päättyy 31. joulukuuta. Kuva: epa08867886
EU:n pääneuvottelija Michel Barnier (vas.) kertoi kauppaneuvotteluiden etenemisestä EU-maiden suurlähettiläille maanantaiaamuna Brysselissä. Neuvottelujen viimeiset hetket ovat käsillä, kun Britannian brexit-siirtymäaika päättyy 31. joulukuuta. Kuva: epa.

Komissaari perää kompromisseja

Toisen EU-diplomaatin mukaan neuvottelut ovat loppusuoralla, ja aika käy vähiin.

– Yhdistyneen kuningaskunnan on valittava joko positiivinen tulos tai ei sopimusta, diplomaatti sanoi Reutersille.

Irlannin pääministeri Michael Martin sanoi sunnuntaina, että kauppasopimuksen mahdollisuus on 50–50. Irlannin ja Britannian johtavien poliitikkojen arvioiden mukaan neuvottelut ovat jumissa.

Myös irlantilainen finanssikomissaari Mairead McGuinness sanoi maanantaina RTE:lle, ettei neuvottelutilanne näytä hyvältä. Hänen mielestään Britannian pitäisi ymmärtää, että maan täytyy tehdä kompromisseja kolmessa kiistakysymyksessä.

Brittilehti Guardian ja yleisradio BBC kertoivat maanantaina, että EU-lähteiden mukaan sopu kalastuksesta olisi lähellä. Guardianin lähteiden mukaan neuvotteluissa olisi saatu lähes valmiiksi säännöt siitä, miten EU-maiden kalastajat saavat jatkossa kalastaa Britannian vesillä. Siirtymäaika olisi viidestä seitsemään vuotta.

Brittihallinnon edustaja kertoo kuitenkin BBC:lle, että läpimurtoa kalastuskysymyksessä ei olisi saatu aikaan. EU tahtoo unionin kalastajille oikeuden kalastaa brittivesillä kuten tähänkin asti, mutta Britannia haluaa pitää päätöksen tästä omissa käsissään.

Neuvottelut jatkuvat, mukana myös Irlannin rajakysymys

Neuvottelut keskeytettiin tuloksettomina perjantaina, mutta niitä jatkettiin jälleen sunnuntaina. Maanantaina EU:n Michel Barnier on jatkanut neuvotteluja Britannian pääneuvottelijan David Frostin kanssa.

Lisäksi EU-komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovic tapaa maanantaina brittiministeri Michael Goven, ja he keskustelevat erosopimukseen liittyen muun muassa Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajakysymyksestä.

– Teemme kovasti töitä varmistaaksemme, että sopimus on täysin toiminnassa 1. tammikuuta 2021, Sefcovic totesi Reutersille.

Kesäkuussa Britannia päätti, ettei se aio hakea lisäaikaa vuoden lopussa päättyvälle brexit-siirtymäkaudelle. Boris Johnsonin määrittelemä takaraja kauppasopimukselle oli jo 15. lokakuuta.

Britannian pääneuvottelija David Frost poistui maanantaina Albert Borschette -rakennuksesta Brysselissä, jossa hän on neuvotellut EU:n Michel Barnierin kanssa brexitin jälkeisestä kauppasopimuksesta. Kuva: epa08867922
Britannian pääneuvottelija David Frost poistui maanantaina Albert Borschette -rakennuksesta Brysselissä, jossa hän on neuvotellut EU:n Michel Barnierin kanssa brexitin jälkeisestä kauppasopimuksesta. Kuva: epa.

Mitä tapahtuu rajoilla vuodenvaihteessa?

EU:n ja Britannian kaupankäynnin pelisäännöistä on neuvoteltu siitä asti, kun Britannian EU-ero astui voimaan tammikuun lopussa. Muutoksia tulee siirtymäajan loputtua 1. tammikuuta, syntyipä sopua tai ei.

Jos Britannian toivomaa vapaakauppasopimusta ei saada aikaan, esimerkiksi rajatarkastukset sekä tullit ja verot Britannian ja EU:n väliselle tavaraliikenteelle astuvat voimaan.

Brittimedian mukaan rajoilla on tehty kuumeisesti valmisteluja sopimuksetonta brexitiä varten, mutta käytäntö on edelleen monin paikoin epäselvä.

BBC kertoo, että saarivaltion Kansallisen tarkastusviraston mukaan edistymisestä huolimatta edelleen on todennäköistä, että laajamittaisia häiriöitä esiintyy 1. tammikuuta. Merkittäviä riskejä liittyy myös Pohjois-Irlantiin ja yleisemmin yritysten valmiuteen.

Maantiekuljetusliiton poliittinen johtaja Duncan Buchanan sanoo, että hän odottaa jotain ”järkyttävän ja katastrofin välillä”.

Rajatarkastukset saattavat viivästyttää kuljetuksia ja tukkia rajoja. Sopimukseton ero voi myös ravistella rahoitusmarkkinoita ja aiheuttaa häiriöitä koko Euroopan toimitusketjuille.

Ilman kauppasopimusta tavaroiden hinnat voivat nousta Britanniassa. EU-maiden välillä kauppa on yleensä verotonta.

Osana EU:ta Britannialla oli automaattisesti kauppasopimukset 70 maan kanssa. BBC:n mukaan brexitin voimaantulon jälkeen maa on tehnyt kauppasopimuksen 50 maan kanssa.

On epätodennäköistä, että Britannia ehtii solmia kauppasopimukset jäljelle jäävien maiden kanssa. Kauppaneuvottelut esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Australian kanssa ovat yhä kesken.

Siirtymäkauden ajan Yhdistynyt kuningaskunta on osa EU:n sisämarkkinoita ja tulliliittoa.

Vaikutuksia matkustukseen ja verkkokauppaan

Vaikka EU:n ja Britannian välisiä sopimuksia ei saataisi aikaan siirtymäajan loppuun mennessä, useita muutoksia astuu voimaan vuoden alussa.

Brexit vaikuttaa suoraan myös suomalaisiin ja muihin EU-kansalaisiin, kun vapaa liikkuvuus EU-maiden ja Britannian välillä päättyy 1. tammikuuta 2021.

Britanniaan saapuvien ja muuttavien EU-kansalaisten maahantuloon ja oikeuksiin tulee rajoituksia.

Tämän hetken tiedon mukaan EU-kansalaiset voivat vierailla Britanniassa enintään kuusi kuukautta viisumivapaasti.

Britanniaan matkustavalla tulee olla voimassa oleva passi. Henkilökortti ei ole kelvannut matkustusasiakirjaksi enää lokakuun 10. päivän jälkeen muutamia poikkeusryhmiä lukuun ottamatta.

EU:n yhteiset säännökset roaming-maksuista eivät koske enää Britanniaa. Lomamatkan aikana voi siis joutua maksamaan korkeampia maksuja esimerkiksi puhelimen netin käytöstä.

Muutoksia tulee myös verkko-ostoksiin. Britanniasta Suomeen saapuvia lähetyksiä kohdellaan kuten muista kolmansista maista, esimerkiksi Yhdysvalloista saapuvia tuotteita: tuotteet on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero sekä mahdollinen tullimaksu.

Jos Britannia siirtyy kolmannen maan asemaan, lääkevalmisteiden tilaaminen sieltä postitse on kielletty kokonaan. Ravintolisiä, kuten vitamiineja, saa tilata myös EU:n ulkopuolelta.

Jos Britanniasta tulee ETA-maa, lääkevalmisteiden tilauksen rajoitukset selkenevät vasta sopimusneuvottelujen jälkeen.

Lähde: Eurooppa-tiedotus / ulkoministeriö

Uusimmat

Fingerpori

comic