Uutiset

Brigitte Macron on miehensä tiukin "valmentaja"

Presidenttien puolisot on totuttu näkemään iloisina maskotteina. Moni puoliso on kuitenkin jopa suositumpi kuin presidentti itse.
Brigitte Macron (vas.) on suosituin presidentin puoliso vuosiin Ranskassa. Emmanuel Macron on saanut vaimoltaan tukea uransa alusta saakka.

Varakkaiden suklaatehtailijoiden tytär, entinen kirjallisuuden opettaja ja nykyinen Ranskan ykkösnainen Brigitte Macron, 65, on kaikkea muuta kuin miehensä rinnalla hiljaa seisova puoliso.

Alkujaan presidentti Emmanuel Macronin, 39, äidinkielenopettajana toiminut ”Bibi”, omaa sukua Trogneux, Macron on valmentanut ja neuvonut miestään tämän uran alusta saakka.

– Hänellä on totisesti ympärillään erittäin sitoutunut joukkue, Brigitte Macron totesi Le Mondelehdelle jo presidentinvaalikampanjan aikana keväällä 2017.

Verrattuna edeltäjiinsä ”Bibi” Macron on suositumpi ja seuratumpi kuin kukaan muu Ranskan presidentin puoliso, lukuun ottamatta entisen Jacques Chiracin vaimoa Bernadette Chiracia.

Siitäkin huolimatta, että hän rakastui entisen oppilaaseensa ja meni tämän kanssa naimisiin – tapahtuma, jota pidettiin Ranskassa pitkään suurena skandaalina.

Skandaalista huolimatta, ja ehkä juuri sen vuoksi, ”Bibi” on nyt suositumpi kuin presidentti Macron itse. Paris Match -lehden tuoreen kyselyn mukaan 67 prosentilla ranskalaisista on hänestä erittäin positiivinen näkemys.

Eikä ihme, sillä tiukka ”valmentaja” tekee paljon. Esimerkiksi viime kesäkuussa hän kävi teatterissa, vieraili nykytaiteen museo Pompidoussa, osallistui hautajaisiin, tapasi parlamentin jäseniä, lounasti jalkapallomaajoukkueen kanssa, osallistui miehensä kanssa G7-maiden kokoukseen Montréalissa, tapasi paavin ja illasti kardinaalin kanssa.

Lisäksi hän vieraili kouluissa, joissa kehitetään kiusaamisen vastaisia kampanjoita sekä oppimiskeskuksissa, jotka on tarkoitettu autistisille lapsille.

Aktiivista aikataulua merkittävämpi syy Brigitte Macronin suosioon on kuitenkin se, että hänet nähdään itsenäisenä ja tyylikkäänä henkilönä, joka ei tavoittele omaa etuaan vaan miehensä ja maansa etua, The Guardian kertoo.

Tyylikkyydellä ranskalaiset tarkoittavat hänen tapaansa hoitaa asioita. Brigitte Macron on monesti nähty kävelemässä ympäri Pariisia, jonka kaduilla hän yleensä tapaa myös työntekijöitään.

Ranskassa tällaista kävelyn ja ajattelun yhdistävää henkilöä kutsutaan ”kuljeskelijaksi”, flâneur.

Myös Ranskan entisen presidentin François Mitterrandin tiedettiin kuljeskelevan pitkin Pariisin joenvarsia yhdessä neuvonantajiensa kanssa.

Siinä missä Ranskan presidentin puoliso on maassaan äärimmäisen suosittu, Yhdysvaltojen ykkösnainen Melania Trump, 48, on jäänyt kansalaisille etäisemmäksi.

Epäsuosioon ovat vaikuttaneet muun muassa ensimmäinen puhe, joka oli lähes suora plagiaatti edellisen ensimmäisen rouvan Michelle Obaman puheesta, sekä tökerö asuvalinta siirtolaisten tapaamisessa Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla kesäkuussa. Siirtolaisperheiden kohtaloa koskeneen kohun aikana Melania Trump oli pukeutunut takkiin, jonka selkämyksessä luki: ”I Really Don’t Care, Do U?”, ”En tosiaan välitä, välitätkö sinä?”Sittemmin hän on saanut nostettua suosiotaan hyväntekeväisyystyönsä ansiosta.

Melania Trump vietti lapsuutensa kommunistisessa Jugoslaviassa ja muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1996. Nykyisen aviomiehensä, USA:n presidentin Donald Trumpin, Melania tapasi New Yorkin muotiviikoilla vuonna 1998. Melania Trump oli tuolloin 28-vuotias, Donald 52-vuotias. Tarinan mukaan Trump rakastui Melaniaan ensisilmäyksellä, kertoo The New York Times.

Jos presidenttien puolisot usein näyttäytyvät ainakin valokuvissa kumppaniensa rinnalla, Saksan liittokanslerin Angela Merkelin, 64, puoliso Joachim Sauer, 69, on niin allerginen julkisuudelle, että hän toisinaan jättäytyy kokonaan pois vaimonsa merkittävistä tilaisuuksista.

Washington Postin mukaan kvanttikemisti ja Humboldtin yliopiston professori ei esimerkiksi ilmaantunut vaimonsa virkaanastujaisiin vuonna 2005, vaan jäi mieluummin yliopistonsa laboratorioon Berliinissä. Valtion virkamiehet tosin vaativat, että Sauer katsoisi seremonian edes television välityksellä.

Sauer on tehnyt useaan otteeseen selväksi, ettei aio noudattaa perinteisen poliittisen johtohahmon puolison virkaa. Esimerkiksi opiskelijoitaan Sauer, joka tarkoittaa saksaksi hapan, on kieltänyt puhumasta toimittajille muissa kuin tutkimukseen liittyvissä asioissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti