Uutiset

Britannia hylkäsi hämmästyttävän niukasti kovan brexitin – vain neljän äänen ero äänestyksessä

Parlamentti melkein hyväksyi sopimuksettoman eron EU:sta, sillä se hylättiin vain neljän äänen erolla. Uusi äänestys koittaa torstaina, kysytäänkö lisäaikaa EU:lta.
Britannian EU:ssa pysymisen kannattajat saattoivat säikähtää, kun parlamentti lähes valitsi kovan brexitin. Kuva: NEIL HALL
Britannian EU:ssa pysymisen kannattajat saattoivat säikähtää, kun parlamentti lähes valitsi kovan brexitin. Kuva: NEIL HALL

Britannian parlamentti äänesti, ettei se hyväksy kovaa brexitiä eli sopimuksetonta eroa EU:sta. Tulos oli hätkähdyttävän niukka, 312–308 kovan brexitin hylkäämisen puolesta. Britannian kohtalo oli lähellä ratketa äänestykseen, mutta nyt brexit-jännitys jatkuu.

Toisessa aloitteessa hallitukselle esitettiin ”hallittua” sopimuksetonta eroa 22. toukokuuta mennessä eli ennen eurovaaleja. Tämä hylättiin äänin 374–164.

Äänestystuloksista huolimatta sopimukseton ero on edelleen nykyisen kehityskulun lopputulos, jos poliittisia muutoksia ei tule. Ero koittaisi jo 29. maaliskuuta. Torstaina parlamentti äänestää siitä, pyytääkö Britannia lisäaikaa EU-eron päätöksentekoon.

Mayn sopimus haudattu

Britannian parlamentti tyrmäsi keskiviikon keskusteluissaan kovin sanoin ajatuksen, että pääministeri Theresa May yrittäisi vielä kerran tuoda äänestettäväksi erosopimuksensa, joka on kahteen kertaan tyrmätty. Se ei johtaisi enää mihinkään.

Työväenpuolue Labourin mukaan Britannian pitää miettiä muita vaihtoehtoja kuin Mayn erosopimusta, jos torstaina äänestetään EU-eron viivästyttämisen puolesta.

Vielä ei ole varmaa tietoa, kuinka Euroopan unioni suhtautuu Britannian mahdolliseen lisäaikapyyntöön. Harva EU-maa lienee valmis sopimuksettomaan eroon.

Keskiviikkona spekuloitiin myös sellaista vaihtoehtoa, että May pyytäisi EU:lta kahden vuoden lisäaikaa neuvotteluille. Hän pyrkisi säikäyttämään brexitin kannattajat erosopimuksensa taakse.

Lisäaika vaatisi syyn

EU on viestittänyt Britannialle vaativansa selkeän syyn, miksi lisäaika pitäisi hyväksyä. Britannia joutuisi myös järjestämään eurovaalit, jos saatu lisäaika ylittäisi vaalipäivän 26. toukokuuta.

– EU:n perussopimusten mukaan on kansalaisten oikeus äänestää eurovaaleissa, muistuttaa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Illan äänestystuloksen perusteella kova brexit saattaa kuitenkin olla lähellä, varsinkin jos torstaina lisäajan pyyntö hylätään.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti