Uutiset

Britannia ja EU jatkavat viime hetken neuvotteluja brexitistä ennen loppuviikon EU-huippukokousta

Sopimuksen Britannian EU-erosta kerrottiin olevan lähellä jo tiistaina.
Britannian pääministeri Boris Johnson yrittää kuumeisesti saada aikaan brexit-sopimuksen ennen torstaina alkavaa EU:n huippukokousta. Kuva: ANDY RAIN / POOL
Britannian pääministeri Boris Johnson yrittää kuumeisesti saada aikaan brexit-sopimuksen ennen torstaina alkavaa EU:n huippukokousta. Kuva: ANDY RAIN / POOL

EU:n ja Britannian virkailijoiden oli määrä jatkaa keskiviikkoaamuna neuvotteluja Britannian EU-erosta tavoitteenaan saada aikaan sopimus, joka voitaisiin hyväksyä torstaina alkavassa EU-huippukokouksessa.

Neuvottelut jatkuivat yön läpi, mutta sopimusta ei vielä saatu aikaiseksi, vaikka sovun kerrottiin olevan lähellä jo tiistaina. BBC:n mukaan Britannia olisi tehnyt myönnytyksiä koskien Irlannin rajaa.

Pääministeri Boris Johnsonin toimisto kuitenkin ilmoitti, että ”lisää työtä on vielä tehtävä”. Tiistain neuvottelujen jälkeen pääministerin toimisto Downing Street 10 ilmoitti, että neuvottelut olivat olleet ”rakentavia” ja että edistystä oli tapahtunut.

EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier teki kuitenkin selväksi Luxemburgissa, että mikäli sopimusta ei saada aikaiseksi tiistain aikana, olisi liian myöhäistä lähettää mitään hyväksyttäväksi EU-huippukokoukseen torstaiksi ja perjantaiksi.

Barnierin mukaan yhä olivat auki ainakin kysymykset Irlantia koskevista tullijärjestelyistä ja Pohjois-Irlannin viranomaisille annettavasta päätäntävallasta.

Johnsonilla on käynnissä kilpajuoksu kelloa vastaan, jotta brexit-sopimus saataisiin aikaiseksi ennen kaksipäiväistä huippukokousta.

Uuden lisäajan hakeminen mahdollista

Kokous on tärkeä, sillä viime kuussa brittiparlamentin alahuone hyväksyi lain, jonka mukaan Johnsonin on haettava brexitille lisäaikaa, mikäli uutta sopimusta ei ole saada aikaiseksi tällä viikolla niin, että parlamentaarikot sen hyväksyvät.

Pääministeri tarvitsee parlamentissa taakseen konservatiivien lisäksi myös Pohjois-Irlannin unionistien DUP:n tuen, jotta sopimus hyväksyttäisiin siellä. Tämä tuki riippuu siitä, miten niin sanotun kovan rajan välttäminen Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä onnistuu neuvotteluissa.

Britannian on määrä erota EU:sta tämän kuun lopussa, ja pääministeri Johnson on toistuvasti sanonut, että hän ei aio hakea lisäaikaa.

Mikäli lisäaikaa myönnetään brexit-neuvotteluille, kyseessä olisi jo kolmas tällainen kerta sen jälkeen kun britit äänestivät EU:sta lähtemisen puolesta kesäkuussa 2016.

Uusimmat

Fingerpori

comic