Uutiset

Britannia ja EU pyrkivät avaamaan brexit-umpisolmun yhteisellä kannanotolla

Kannanotto korostaa Irlannin rajalle suunnitellun backstopin väliaikaisuutta.
Britannian pääministeri Theresa May (oik.), Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier tapasivat eilen Brysselissä. Kuva: OLIVIER HOSLET

Euroopan unioni ja Britannia pyrkivät välttämään Britannian sopimuksettoman eron unionista uudella julistuksella.

EU ja Britannia valmistelevat yhteistä kannanottoa, jonka olisi tarkoitus mahdollistaa brexit-sopimuksen hyväksyminen Britannian parlamentissa. Kannanotto korostaisi Irlannin-rajalle suunnittelun backstop-järjestelyn väliaikaisuutta, EU:n diplomaatit kertovat uutistoimisto Reutersille.

Kannanoton tarkasta sisällöstä ei ole vielä tietoa. EU-lähteiden mukaan siitä sovitaan aikaisintaan 28. helmikuuta, jonka jälkeen Britannian parlamentti voisi ottaa siihen kantaa. Mikäli parlamentti ei hyväksy kannanottoa, sitä voidaan yrittää yhä muuttaa.

Kannanoton hyväksyminen menee tiukille

Niin kutsutun backstopin eli takalaudan tarkoituksena on välttää rajatarkastukset Britannian ja Irlannin välisellä rajalla.

Britannian parlamentti hylkäsi pääministeri Theresa Mayn neuvotteleman erosopimuksen tammikuussa ja velvoitti Mayn neuvottelemaan backstopista uudelleen. Osa kansanedustajista väitti, että järjestely jättäisi Britannian toistaiseksi tulliliittoon EU:n kanssa.

May ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapasivat Brysselissä eilen keskiviikkona.

Varsinaista erosopimusta ei ole tarkoitus muuttaa. EU on johdonmukaisesti kieltäytynyt avaamasta kaikkien jäsenmaiden hyväksymää sopimusta.

Sen sijaan Reutersin lähteen mukaan on mahdollista, että EU ja Britannia päivittävät erosopimusta täydentävää julistusta, joka kartoittaa osapuolten tulevia poliittisia suhteita.

Kaikkien jäsenmaiden pitäisi hyväksyä myös uusi julistus. Tämä tapahtuisi Eurooppa-neuvoston kokouksessa 21.–22. maaliskuuta. Britannian ja EU:n tulee sopia kannanoton sisällöstä ennen sitä.

Kannanoton hyväksyminen menisi viime metreille, sillä Britannian on määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta.

Uusimmat

Fingerpori

comic