Uutiset

Britannia menossa kohti joulukuussa järjestettäviä vaaleja – työväenpuolueelta tuki hallituksen esitykselle

Hallitus on valmis joustamaan toivomastaan vaalipäivästä päivällä oppositiopuolueiden suuntaan.
Britannian pääministeri Boris Johnson hakee vaaleilla suurempaa kannatusta konservatiivipuolueelle ja varmempaa läpimenoa brexitille. Kuva: JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT HANDOUT
Britannian pääministeri Boris Johnson hakee vaaleilla suurempaa kannatusta konservatiivipuolueelle ja varmempaa läpimenoa brexitille. Kuva: JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT HANDOUT

Britanniassa työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn sanoi tiistaina, että puolue tukee hallituksen esitystä ennenaikaisista vaaleista 12. joulukuuta, kertovat Reuters ja BBC. Alahuone käsittelee esitystä iltapäivällä.

Corbyn perusteli asiaa sillä, EU:n suostuttua lykkäämään brexit-takarajaa kolmella kuukaudella sopimuksettoman brexitin uhka on väistynyt. Työväenpuolue ei tukenut ennenaikaisia vaaleja niin kauan, kun mahdollisuus ajautumisesta sopimuksettomaan brexitiin oli olemassa.

Skotlannin kansanpuolue (SNP) ja liberaalit demokraatit haluavat myös ennenaikaiset vaalit, mutta jo 9. joulukuuta. Puolueiden mukaan ajankohdalla estettäisiin riski, että Johnson yrittäisi saada brexit-sopimuksen läpi parlamentissa ennen sen hajottamista. Parlamentti hajotetaan 25 työpäivää ennen vaaleja.

Hallitus joustaa päivällä

Hallitus on myös valmis aikaistamaan vaaleja päivällä, jolloin ne pidettäisiin 11. joulukuuta, jos oppositiopuolueet näin toivovat, kertoi hallituslähde BBC:lle.

Johnson on hävinnyt kolmesti aloitteensa ennenaikaisista vaaleista, viimeksi maanantai-iltana, kun brittiparlamentti hylkäsi Johnsonin esityksen vaaleista äänin 299–70. Johnson tarvitsi taakseen kaksi kolmasosaa edustajista eli 434 ääntä.

Nyt Johson vie läpi pikalakia, jolla vaalit voitaisiin järjestää joulukuussa, jos yksinkertainen enemmistö tukee esitystä. Hän perusteli vaalien tarvetta parlamentissa maanantaina sanomalla, että parlamentti ei ole toimintakykyinen eikä pysty johtamaan maata.

– Nykyinen umpikuja on murrettava tavalla tai toisella, hän sanoi.

Gallupien mukaan konservatiivipuolue on viime viikkoina kasvattanut suosiotaan. BBC laskee mielipidemittausten keskiarvoksi puolueelle noin 36 prosentin kannatuksen. Työväenpuolue on noin kymmenen prosenttia jäljessä.

”Ei-toivottu lisäaika”

Jos vaalit järjestetään 9. joulukuuta, lakiesityksen pitäisi mennä läpi viimeistään torstaina. 12. joulukuuta vaaleihin lakiesitys voi odottaa ensi viikon puoleen väliin.

Parlamentin alahuoneen hallituksen edustaja Jacob Rees-Mogg sanoi BBC:lle, että päivien käsittelyn sijasta uusi esitys vaaleista käsitellään alahuoneessa ”erittäin lyhyesti ja yksinkertaisesti”. Jos alahuone hyväksyy vaaliesityksen, se tarvitsee vielä parlamentin ylähuoneen tuen

EU myönsi maanantaina Britannialle kolmen kuukauden joustavan jatkoajan brexitiin, jonka piti tapahtua torstaina 31. lokakuuta. Uusi takaraja on 31. tammikuuta 2020. Brexitin venyttämistä viimeiseen asti vastustanut Johnson vastasi EU:lle lykkäyksen olevan ”ei toivottu”.

Uusimmat

Fingerpori

comic