Uutiset

Britannia poistaa Huawein laitteiston 5g-verkoista – Kiina varoittaa sijoitusten riskeeraamisesta miljardien arvosta

Pääministeri Boris Johnsonin päätös liittyy Yhdysvaltojen Kiinalle asettamiin pakotteisiin mikrosiruteknologiassa.
Päätöksen arvioidaan viivästyttävän 5g-verkon käyttöönottoa kahdella tai kolmella vuodella ja aiheuttavan kahden miljardin punnan ylimääräiset kulut. Kuva: epa08545339
Päätöksen arvioidaan viivästyttävän 5g-verkon käyttöönottoa kahdella tai kolmella vuodella ja aiheuttavan kahden miljardin punnan ylimääräiset kulut. Kuva: epa08545339

Britannian pääministeri Boris Johnson määräsi tiistaina Huawein laitteiston poistamisen käytöstä Britannian 5g-verkoista vuoteen 2027 mennessä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. Johnson pyörsi tammikuisen päätöksensä sallia Huawein tuottaa 35 prosenttia maan 5g-verkosta.

Tämän vuoden lopusta lähtien Huawein 5g-laitteiston ostamisesta tulee kulttuuriministeri Oliver Dowdenin mukaan brittiläisille teleoperaattoreille laitonta.

– Tämä ei ollut helppo päätös, mutta se on oikea päätös maan tietoverkoille, kansalliselle turvallisuudellemme ja taloudellemme, nyt ja pitkässä juoksussa, Dowden kertoi parlamentille tiistaina.

"Tämä ei ollut helppo päätös, mutta se on oikea päätös maan tietoverkoille, kansalliselle turvallisuudellemme ja taloudellemme", Britannian kulttuuriministeri Oliver Dowden kertoi parlamentille tiistaina. Kuva: epa08545309
”Tämä ei ollut helppo päätös, mutta se on oikea päätös maan tietoverkoille, kansalliselle turvallisuudellemme ja taloudellemme”, Britannian kulttuuriministeri Oliver Dowden kertoi parlamentille tiistaina. Kuva: epa08545309

Johnson on ollut asian suhteen Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kovan painostuksen alla. Samalla Kiina on varoittanut Britanniaa miljardien puntien arvoisten sijoitusten olevan vaarassa, mikäli se ottaisi Yhdysvaltojen puolen.

Syyksi päätökselle on kerrottu Yhdysvaltojen asettamat pakotteet Kiinan mikrosiruteknologialle. Kansallinen kyberturvallisuuskeskus on Dowdenin mukaan kertonut ministereille, ettei se voi enää taata Huawein välineistön saatavuutta pakotteiden vuoksi.

Päätöksen arvioidaan viivästyttävän 5g-verkon käyttöönottoa kahdella tai kolmella vuodella ja aiheuttavan kahden miljardin punnan ylimääräiset kulut.

Huawein mukaan päätöksessä on kyse Yhdysvaltojen kauppapolitiikasta, ei turvallisuudesta. Huawei on varoittanut siirron vievän Britannian ”digitaalisesti hitaalle kaistalle” ja nostavan hintoja.

Uusimmat

Fingerpori

comic