Uutiset

Britannia syyttää Irania öljytankkerin häirinnästä Persianlahdella – Iran kiistää syytöksen

Iran on uhannut kostavansa sen, että brittialukset valtasivat iranilaisaluksen Gibraltarin edustalla viime viikolla.
Brittiläinen Montrose-fregatti päätti välikohtauksen. Arkistokuva aluksesta. Kuva: JOEL ROUSE / HANDOUT
Brittiläinen Montrose-fregatti päätti välikohtauksen. Arkistokuva aluksesta. Kuva: JOEL ROUSE / HANDOUT

Britannia syyttää Irania brittiläisen öljytankkerin häirinnästä Hormuzinsalmella Persianlahden suulla, kertoo Reuters.

Sen mukaan kolme alusta otti yhteyttä Heritage-nimiseen tankkeriin. Alusta saattanut Britannian laivaston fregatti HMS Montrose kuitenkin asettui lähestyneiden alusten eteen ja varoitti aluksia sanallisesti. Tässä kohtaa alukset perääntyivät.

Britannia kertoo olevansa huolestunut tapahtuneesta ja kehottaa Irania liennyttämään jännittynyttä tilannetta alueella.

Välikohtaus tapahtui nimettöminä pysyttelevien yhdysvaltalaislähteiden mukaan keskiviikkona. Joukko aluksia, jotka Reutersin haastattelemien henkilöiden edustivat Iranin vallankumouskaartia, lähestyivät brittialusta ja pyysivät sitä pysähtymään Iranin aluevesillä lähistöllä.

Yhdysvaltalaislähteet väittivät aluksia olleen viisi ja että Montrose tehosti uhkaustaan osoittamalla iranilaisaluksia aseillaan.

Iranin vallankumouskaarti on kiistänyt osallisuutensa. Sen mukaan viimeisen vuorokauden aikana kaartin alukset eivät ole olleet tekemisissä ulkomaalaislaivojen kanssa.

Iran uhannut kostolla

Viime viikolla brittijoukot valtasivat iranilaisaluksen Gibraltarin edustalla. Britannia epäili, että Grace 1 -alus rikkoisi EU-sanktioita kuljettamalla öljyä Syyriaan.

Iran kutsui Britannian suurlähettilään puhutteluun tapahtuneen johdosta. Maa on vaatinut aluksen vapauttamista sekä uhannut vastatoimilla.

Eilen maan presidentti Hassan Rouhani varoitti Britanniaa vartioimattoman aluksen valtaamisesta samalla, kun se itse suojelee omia aluksiaan.

– Te (Britannia) olette epävarmuuden synnyttäjä ja te tulette ymmärtämään seuraukset myöhemmin, Rouhani sanoi valtion television mukaan.

Aiemmin vallankumouskaartin kenraalimajuri oli uhannut, että mikäli iranilaisalusta ei päästetä vapaaksi, maan viranomaisten velvollisuus on kaapata puolestaan brittiläinen tankkeri.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti