Uutiset

Britannia tiukkana Isisin riveihin liittyneille: Kenenkään elämää ei vaaranneta heidän pelastamisekseen

Shamima Begum oli neljä vuotta sitten 15-vuotias koululainen, joka lähti Syyriaan. Nyt hän haluaa palata Britanniaan.
Syyrialaiset pakenivat äärijärjestö Isisin tukikohdasta Raqqasta kesäkuussa 2017. Raqqa oli Isisin tukikohta Syyriassa vuodesta 2014. Kuva: ZEIN AL-RIFAI

Britannia ei vaaranna työntekijöidensä henkeä pelastaakseen kansalaisia, jotka ovat liittyneet äärijärjestö Islamilaisen valtioon Syyriassa ja Irakissa.

Näin sanoi Britannian turvallisuusministeri Ben Wallace torstaina.

– En vaaranna brittiläisten henkeä sen vuoksi, että he menisivät etsimään terroristeja tai entisiä terroristeja epäonnistuneessa valtiossa, Wallace sanoi BBC:n haastattelussa.

Wallace kommentoi asiaa, kun kävi ilmi, että neljä vuotta sitten Isisiin liittynyt koulutyttö Shamima Begum kertoi haluavansa palata takaisin Britanniaan.

Wallacen mukaan Begumilla on oikeus palata Britanniaan, mutta jokainen Isisiin liittynyt voi odottaa joutuvansa tutkinnan kohteeksi ja ”vähintään syytteen alaiseksi” palatessaan.

Syyriassa ei ole brittiläisiä diplomaatteja turvallisuustilanteen vuoksi. Begumin täytyisi päästä Turkkiin tai Irakiin, jotta hän saisi yhteyden konsulipalveluihin.

Shamima Begum antoi tuoreen haastattelun pakolaisleirissä Koillis-Syyriassa brittilehti The Timesille. Asiasta kertovat muun muassa BBC ja The Guardian.

Haastatteluhetkellä Begum odotti kolmatta lastaan viimeisillään raskaana. Hänen kaksi vanhempaa lastaan kuolivat sairauteen ja aliravitsemukseen. Begum toivoo, että kolmannen lapsen terveydestä pidettäisiin huolta Britanniassa.

Kolme koululaista lähti Lontoosta Syyriaan

Shamima Begum ja kaksi hänen kaveriaan nousivat otsikoihin tasan neljä vuotta sitten helmikuussa. Tytöt olivat 15- ja 16-vuotiaita koululaisia Itä-Lontoossa, kun he lensivät Gatwickin lentokentältä Turkkiin liittyäkseen Isisiin.

Turkista he ylittivät rajan Syyriaan. Tyttöjen vanhemmille asia selvisi vasta jälkikäteen.

Begum kertoo The Timesin haastattelussa, että kymmenen päivää Isisin tukikohtaan Raqqaan saapumisen jälkeen hän meni naimisiin 27-vuotiaan hollantilaisen taistelijan kanssa.

Kaksi viikkoa sitten pariskunta pakeni Baghuzista, joka on Isiin viimeinen alue Itä-Syyriassa. Mies antautui syyrialaisille taistelijoille ja Begum meni 39 000 hengen pakolaisleiriin.

Begum kuvasi, että eläminen Raqqassa oli ”normaalia elämää”. Hän ei sanojensa mukaan hätkähtänyt edes ensimmäisestä näkemästään katkaistusta päästä.

– En ole se sama höpsö 15-vuotias koulutyttö, joka karkasi neljä vuotta sitten Bethnal Greenistä (alue Lontoossa). En kadu tänne tulemista, Begum sanoi haastattelussa.

Hän sanoo kuitenkin olleensa järkyttynyt Isisin sorrosta ja uskoo, että ”kalifaatti” on tiensä päässä.

Begumin kanssa Syyriaan tullut Kadiza Sultana kuoli venäläisten ilmaiskussa vuonna 2016. Kolmannen tytön Amira Abasen kohtalosta ei ole tietoa.

Uusimmat

Fingerpori

comic