Uutiset

Britannia vei Isis-vaimoksi lähteneeltä kansalaisuuden – perhe pohtii päätöksen haastamista

Yli 100 kaksoiskansalaista on menettänyt Britannian kaksoiskansalaisuuden liityttyään terroristijärjestöihin.
Lontoolainen Shamima Begum lähti Britanniasta Isisin riveihin kahden koulukaverinsa helmikuussa 2015, jolloin hän oli 15-vuotias. Nyt neljä vuotta myöhemmin hän haluaa palata maahan vastasyntyneen lapsensa kanssa. Kuva: LONDON METROPLITAN POLICE / HAND

Britannian sisäministeriö on vienyt kansalaisuuden 19-vuotiaalta Shamima Begumilta, joka haluaa palata maahan Islamilainen valtio -äärijärjestössä vietettyjen vuosien jälkeen.

Begumin perhe pohtii laillisia vaihtoehtojaan päätöksen haastamiseksi, perheen asianajaja Tasnime Akunjee kertoo BBC:n mukaan.

Britanniassa huomiota herättänyt tapaus liittyy keskusteluun siitä, miten Euroopan maiden tulisi kohdella kansalaisiaan, jotka ovat lähteneet kotimaastaan liittyäkseen Isisin riveihin.

Viime viikonloppuna pojan synnyttänyt Begum on sanonut haluavansa palata Britanniaan ja kasvattaa lapsensa siellä kaikessa rauhassa.

Begum lähti Lontoosta 15-vuotiaana vuonna 2015 liittyäkseen Isisin riveihin. Sittemmin sortuneessa kalifaatissa hän meni naimisiin alankomaalaisen miehen kanssa, joka oli kääntynyt muslimiksi. Miehen uskotaan jääneen syyrialaisjoukkojen vangiksi.

Begumille jäänee Bangladeshin kansalaisuus

Begumin mahdollisuus valittaa päätöksestä riippuu hänen mahdollisesta kaksoiskansalaisuudestaan.

Britannian kansalainen voi menettää kansalaisuutensa, mikäli päätös koetaan julkisen edun mukaiseksi. Henkilö ei kuitenkaan saa päätöksen myötä jäädä vaille minkään maan kansalaisuutta.

Begumin kohdalla päätös pohjautuu olettamukseen, että hänen äitinsä olisi Bangladeshin kansalainen. Bangladeshin lain mukaan hänen lapsensa perisivät tämän statuksen.

BBC:lle antamassaan haastattelussa Begum on kiistänyt omistavansa Bangladeshin passia tai edes koskaan käyneensä maassa. Uutiskanava Sky News kertoo kuitenkin hallintolähteisiin vedoten, että Begumilla olisi sekä Britannian että Bangladeshin kansalaisuus.

Maan sisäministeri Sajid Javid kertoi aiemmin tällä viikolla parlamentissa, että yli 100 henkilöä on menettänyt Britannian kansalaisuuden liityttyään terroristijärjestöihin. Heistä kaikki ovat olleet kaksoiskansalaisia.

Lapselle jää kansalaisuus

Myös vastasyntyneen lapsen asema on monimutkainen.

Vaikka Begum on menettänyt Britannian kansalaisuuden, hänen lapsellaan on se yhä, sillä lapsi syntyi ennen sisäministeriön päätöstä. Lisäksi, mikäli hänen isänsä todella oli alankomaalainen, lapsella olisi myös Alankomaiden kansalaisuus.

Begumin tapaus nousi julkisuuteen, kun brittiläisen The Times -lehden toimittaja kohtasi hänet syyrialaisella pakolaisleirillä aiemmin tässä kuussa.

Suuria osia Syyriasta ja Irakista hallinnut äärijärjestö on nyt ajettu ahtaalle. Se pitää hallussaan enää noin 50 neliökilometrin kokoista aluetta Syyriassa Irakin-vastaisella rajalla.

Uusimmat

Fingerpori

comic