Uutiset

Britannian Boris Johnson: Theresa Mayn neuvottelema brexit-sopimus on kuollut

Britannian mahdollinen seuraava pääministeri on valmis siihen, että maa jättää EU:n ilman sopimusta. Hän pysytteli hiljaa riidastaan tyttöystävänsä kanssa.
Britannian pääministerin paikkaa tavoitteleva entinen ulkoministeri Boris Johnson uskoo, että poliittinen maisema on muuttunut Britanniassa ja mantereella. Kuva: ANDY RAIN
Britannian pääministerin paikkaa tavoitteleva entinen ulkoministeri Boris Johnson uskoo, että poliittinen maisema on muuttunut Britanniassa ja mantereella. Kuva: ANDY RAIN

Britannian mahdollinen seuraava pääministeri Boris Johnson myöntää BBC:n haastattelussa, että Britannia tarvitsee yhteistyötä EU:n kanssa jotta niin sanottu kova raja vältettäisiin Britannian ja Irlannin välille. Mikäli erosopimusta EU:n kanssa ei synny, myös lamauttavien tullien välttämiseen tarvittaisiin yhteistyötä EU:n kanssa.

– Kaikki ei riipu vain meistä, hän sanoi BBC:lle.

Hän ei kuitenkaan usko, että Britannia lähtisi EU:sta ilman sopimusta. Hän on kuitenkin valmis tekemään niin.

Johnsonilta kysyttiin riidasta hänen tyttöystävänsä kanssa. Hän sanoi, että on ”yksinkertaisesti epäreilua” vetää ”rakastettuja” mukaan keskusteluun.

Brittimedia kertoi viikonvaihteessa laajalti Johnsonin ja hänen tyttöystävänsä Carrie Symondsin riidasta, jota hiljentämään kutsuttiin paikalle poliisi.

Uskoo uuteen sopimukseen

Entinen ulkoministeri Johnson sanoi haastattelussa, että pääministeri Theresa Mayn neuvottelema brexit-sopimus on ”kuollut”.

Hän väitti olevan mahdollista neuvotella uusi sopimus EU:n kanssa ennen lokakuun loppua koska poliittinen maisema on muuttunut Britanniassa ja mantereella.

– Uskon että molemmilla puolin kanaalia on todella erilainen ymmärrys siitä, mitä tarvitaan.

Tällä hetkellä Britannian on määrä lähteä EU:sta 31. lokakuuta sen jälkeen kun pääministerin brexit-sopimus torjuttiin kolme kertaa brittiparlamentissa.

Johnson sanoi kykenevänsä suostuttelemaan Brysselin ratkaisemaan Irlannin rajaa koskevan kysymyksen. Kyseessä on brexitin kannalta ratkaiseva ongelma. EU-johtajat ovat kuitenkin toistuvasti varoitelleet sen olevan mahdotonta.

”Ei yksittäistä taikaluotia”

Hän kertoi olemassa olevan ”runsaasti, runsaasti teknisiä ratkaisuja” rajatarkastusten välttämiseksi.

Johnson kuitenkin myönsi, että olemassa ei ole ”yksittäistä taikaluotia” ratkaisemaan ongelma.

Johnson sanoi, että mikäli hänet valitaan konservatiivien johtoon ja sitä kautta pääministeriksi, hän aloittaisi uudet neuvottelut vapaakauppasopimuksesta.

Hän toivoi, että EU antaisi aikaa siihen, että nykyinen tilanne säilytettäisiin siksi aikaa kunnes sopimus on solmittu.

Johnson sanoi myös sitoutuvansa siihen, että luotaisiin mahdollisimman nopeasti uudet lait takaamaan Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeudet.

Uusimmat

Fingerpori

comic