Uutiset

Britannian hallituksesta lähti jälleen ministeri Boris Johnsonin lähestyvän pääministerinimityksen takia – "maan yllä on synkkä pilvi"

Britannian pääministerikisan tulos julistetaan tiistaina. Johnsonin ennakoitu murskavoitto panee hallituksen uusiksi.
Boris Johnsonilla on ollut alusta asti selkeä etumatka konservatiivipuolueen puheenjohtajakilpailussa, jonka voittajasta tulee pääministeri. Kuva: NEIL HALL
Boris Johnsonilla on ollut alusta asti selkeä etumatka konservatiivipuolueen puheenjohtajakilpailussa, jonka voittajasta tulee pääministeri. Kuva: NEIL HALL

Britannian hallitukseen tulee useita ministerimuutoksia, jos puheenjohtajakisaa alusta asti johtaneesta Boris Johnsonista tulee tiistaina konservatiivien puheenjohtaja ja maan uusi pääministeri.

Puolueen odotetaan ilmoittavan äänestyksen tuloksen tiistaina alkuiltapäivästä.

Britannian Eurooppa-ministeri, Johnsonin brexit-linjausta kritisoinut Alan Duncan erosi maanantaina, kertoi Reuters. Duncan kuvasi brexitiä ”synkäksi pilveksi”, jonka alla Britannian on pakko toimia.

Viime viikolla hallituksen jätti kulttuuriministeri Margot James. Lisäksi kolme ministeriä on ilmoittanut lähtevänsä hallituksesta, jos Johnson tulee valituksi. Viimeisin heistä oli valtiovarainministeri Philip Hammond, joka kertoi asiasta BBC:lle.

Hammond sanoi, ettei voi hyväksyä Johnsonin brexit-strategiaa, jonka mukaan Britannia lähtee EU:sta 31. lokakuuta mennessä sopimuksella tai ilman.

Aiemmin oikeusministeri David Gauke ja kehitysyhteistyöministeri Rory Stewart ilmoittivat, etteivät jatka hallituksessa Johnsonin alaisuudessa.

Yli kaksi kolmesta kannattaa

Ministerierot ovat todennäköisiä, sillä Johnsonille ennakoidaan murskavoittoa. Valinnan hänen ja ulkoministeri Jeremy Huntin välillä tekevät konservatiivipuolueen 160 000 jäsentä. Postiäänestys päättyi sunnuntaina.

Jopa 73 prosenttia konservatiiveista kannattaa Lontoon entistä pormestaria Johnsonia maan johtajaksi, kertoi The Sun -lehden kaksi päivää ennen äänestyksen päättymistä teettämä mielipidekysely.

Johnson suhtautuu brexitin takarajaan lokakuun lopussa ehdottomammin kuin Hunt. Hunt on sanonut olevansa valmis siirtämään EU-eroa, jos erosopimusneuvottelut sitä vaatisivat.

Johnson puolestaan olisi valmis myös kovaan brexitiin, mutta kirjoitti The Daily Telegraphin viikottaisessa kolumnissaan, että sopimus on mahdollinen takarajaan mennessä, jos Britannia ”löytää uudelleen suuntansa”.

– Voimme lähteä EU:sta 31. lokakuuta mennessä, ja meillä on siihen tarvittavat keinot. Tarvitsemme vain tahtoa, hän kirjoitti.

Entiset pääministerit varoittavat

Kaksi maan entistä työväenpuolueen pääministeriä, Gordon Brown ja Tony Blair ovat varoittaneet sopimuksettoman brexitin vaaroista, kertoi BBC. Blairin mukaan kova brexit voisi olla maalle katastrofi.

– Kukaan ei tiedä sen vaikutuksia, koska yksikään kehittynyt valtio ei ole koskaan irrottautunut yhdessä yössä saavuttamistaan kauppasopimuksista, hän kirjoitti Times-lehdessä.

Blair myös huomautti, ettei näköpiirissä ole uutta erosopimusta EUn kanssa, jonka Johnson hyväksyisi.

Brown puolestaan luonnehti Lontoossa pitämässään puheessa kovan brexitin sysäävän maan talouden ”alas jyrkänteeltä”.

May jättää tehtävät keskiviikkona

Britannian pääministeri Theresa May pitää keskiviikkona viimeisen pääministerin kyselytunnin, jonka jälkeen hän jättää eroilmoituksensa kuningatar Elisabetille. Hänen seuraajansa aloittaa tehtävässä välittömästi.

May viimeiseksi johtoliikkeeksi pääministerinä jäänee tänään maanantaina Persianlahden tankkerikriisin takia järjestetty hätäkokous.

Sen tarkoituksena on keskustella Iranin perjantaina kaappaaman tankkerin tilanteesta ja siitä, miten Persianlahden kulkureitin turvallisuus voidaan taata.

Iranin vallankumouskaarti kaappasi Britannian lipun alla liikennöivän, ruotsalaisomisteisen Stena Impero -tankkerin Hormuzinsalmella.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti