Uutiset

Britannian hallitus hätäkokoukseen puukotusten vuoksi

Tänä vuonna Englannissa on puukolla surmattu jo ainakin 10 nuorta.
Britannian poliisien määrän laskemisen on katsottu pahentaneen väkivaltaongelmia maassa. Kuvaaja: ROBERT PERRY
Britannian poliisien määrän laskemisen on katsottu pahentaneen väkivaltaongelmia maassa. Kuvaaja: ROBERT PERRY

Britannian pääministeri Theresa May on ilmoittanut pitävänsä hätäkokouksen, jossa yritetään löytää lääkkeitä maata vaivaavaa puukotusten aaltoon. Viimeksi viime viikonloppuna kaksi nuorta kuoli puukotuksen uhrina.

Parlamentissa keskiviikkona puhunut May sanoi kutsuvansa koolle hallituksen ministerit sekä poliisin ja yhteisöjen johtoa miettimään parannuskeinoja väkivallan kierteeseen.

– Tutkimme sitä, mitä me voimme tehdä koko yhteiskuntana tämän ongelman ratkaisemiseksi, hän sanoi Al Jazeera -uutiskanavan mukaan.

Mayn mukaan yhä suurempi määrä nuoria on menettänyt elämänsä ”mielettömän väkivallan kierteessä”, mikä on ollut järkytys kaikille.

– Me päihitämme väkivallan vitsauksen vain jos me ymmärrämme ja otamme huomioon monimutkaiset perussyyt.

Britannian media on käsitellyt viime aikoina laajasti puukotuksia. Viime perjantaina lontoolaisessa puistossa kuoli puukotuksen uhrina 17-vuotias Jodie Chesney, lauantaina pohjoisenglantilaisessa Manchesterissa kuoli puukosta 17-vuotias Yusef Ghaleb Makki.

Tänä vuonna puukotuksen uhrina on Englannissa kuollut jo ainakin kymmenen nuorta.

Ennätysmäärä puukotuksen uhreja

Hallituksen tilastojen mukaan maaliskuuhun 2918 mennessä oli vuoden aikana kuollut puukotuksen vuoksi ennätysmäärä, 285 ihmistä Englannissa ja Walesissa.

Kyseessä on korkein lukema 12 vuoden jaksossa sitten tilastoinnin alkamisen vuonna 1946.

Oppositiossa olevan työväenpuolueen mukaan puukotusten lisääntyminen on ”kansallinen hätätila”. Puolue vaati pääministeriä käsittelemään ongelmaa heti.

Työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbynin mukaan poliisien määrän vähentäminen on pahentanut ongelmaa.

Corbyn kysyi parlamentissa, miksi puolustusministeri oli tarjoutunut lähettämään sotilaita avuksi, ”jos poliiseja on riittävästi”? Corbynin mukaan poliisilla ei ole ”riittäviä resursseja” taistella puukotuksia vastaan.

Virallisten tilastojen mukaan poliisien määrä on Britanniassa vähentynyt joka vuosi sitten vuoden 2010. Yhdeksän vuotta sitten poliiseja oli 171 600, viime vuonna heitä oli alle 150 000.

Leikkauksilla hallitus on pyrkinyt vähentämään kansallista velkaansa, mikä on peruja vuoden 2008 globaalista talouskriisistä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti