Uutiset

Britannian hallitusta neuvonut epidemiologi erosi naisystävän vierailun vuoksi

Epidemiologi Neil Ferguson toimi Britannian hallituksen neuvonantajana. Kuvassa on kuvakaappaus hänen Twitter-tilistään. Kuva: Peuhkuri Lea
Epidemiologi Neil Ferguson toimi Britannian hallituksen neuvonantajana. Kuvassa on kuvakaappaus hänen Twitter-tilistään. Kuva: Peuhkuri Lea

Britanniassa epidemiologi Neil Ferguson on irtisanoutunut hallituksen neuvonantajan tehtävistään. Ferguson erosi sen jälkeen, kun kävi ilmi, että hän salli naisystävänsä vierailla kotonaan koronarajoitusten aikana.

Asian paljasti Daily Telegraph tiistaina.

Britannian pääministeri Boris Johnson ryhtyi maaliskuussa asettamaan koronarajoituksia laajalti Fergusonin neuvosta. Ferguson tutkimusryhmineen laski, että maassa kuolisi 250 000 ihmistä, jos varotoimiin ei ryhdytä.

Britanniassa kehotettiin ihmisiä pysymään kotona niin paljon kuin mahdollista. Myöhemmin ohjeistettiin, että erillään asuvien kumppaneiden tulisi ”ihanteellisesti” pysytellä omissa kodeissaan.

– Tein virhearvion ja vääriä tekoja. Kadun syvästi, että saatoin horjuttaa selkeää viestintää fyysisen etäisyyden pitämisestä, Ferguson sanoi lausunnossaan BBC:n mukaan.

Ferguson, 51, vietti juuri kaksi viikkoa eristyksessä, sillä hän oli saanut koronavirustartunnan. Hän uskoi olevansa immuuni, koska oli sairastanut taudin.

Britanniassa covid-19-tautiin on kuollut eniten Euroopassa. Tiistaina kuolleiden määrä nousi 29 427:ään.

Fergusonin eroa pidetään isona menetyksenä Britannialle keskellä pandemiaa. Imperial Collegen professoria pidetään yhtenä maailman johtavista tautien mallinnusten tekijöistä. The Guardianin mukaan hänen neuvonsa ovat olleet muokkaamassa koronastrategioita muun muassa Ranskassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Ferguson perusti kollegoineen MRC Centre for Global Infectious Disease Analysisin, joka tekee yhteistyötä Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa.

Fergusonilla on parinkymmenen vuoden kokemus tarttuvien tautien tutkimisesta. Hän teki laskelmat epidemioiden etenemisestä muiden muassa suu- ja sorkkatautiin vuonna 2001, sarsiin vuonna 2003, sikainfluenssaan vuonna 2011 sekä ebolaan ja zikavirukseen vuonna 2014.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti