Uutiset

Britannian korkein oikeus päättää tällä viikolla, oliko Johnsonin päätös keskeyttää parlamentin toiminta laiton

Parlamenttia vaaditaan välittömästi koolle, mikäli korkein oikeus tuomitsee Johnsonia vastaan.
Brexitiä vastustavat mielenosoittajat vaativat pääministeri Boris Johnsonia lopettamaan valehtelemisen Luxemburgissa maanantaina. Kuva: JULIEN WARNAND
Brexitiä vastustavat mielenosoittajat vaativat pääministeri Boris Johnsonia lopettamaan valehtelemisen Luxemburgissa maanantaina. Kuva: JULIEN WARNAND

Britannian pääministeri Boris Johnson yrittää tällä viikolla todistella maan korkeimmalle oikeudelle, että hänen päätöksensä keskeyttää parlamentin toiminta juuri ennen brexitiä ei ollut laiton, kuten skotlantilaiset tuomarit ilmoittivat viime viikolla.

Johnson ilmoitti 28. elokuuta, että hän oli pyytänyt kuningatar Elisabetia keskeyttämään parlamentin toiminnan viideksi viikoksi 14. lokakuuta saakka. Hän perusteli tätä sillä, että näin hän saisi aikaa keskittyä uusien lakien laatimiseen.

Vastustajien mukaan Johnsonin todellinen tarkoitus oli estää parlamenttia haastamasta hänen Britannian EU-eroa koskevia suunnitelmiaan. Johnson on sanonut, että Britannia eroaa EU:sta 31. lokakuuta, vaikka siihen mennessä ei olisi saatu aikaan erosopimusta.

Skotlannin korkein oikeus ilmoitti viime keskiviikkona, että päätös keskeyttää parlamentin toiminta oli laiton ja se oli ”räikeä” yritys estää parlamenttia toimimasta.

Kuitenkin viikkoa aiemmin oikeusistuimet sekä Englannissa että Walesissa olivat torjuneet vastaavan asian käsittelyn, niiden mielestä asia oli poliittinen eikä se kuulunut tuomareille.

Päätös aikaisintaan perjantaina

Molemmat tapaukset ovat nyt korkeimmassa oikeudessa, ja sen tuomarit puivat asiaa torstaihin asti. He ilmoittavat päätöksestään aikaisintaan perjantaina.

Johnsonin haastajat ovat kokoelma brexitin vastustajia ja opposition kansanedustajia. He haluavat parlamentin välittömästi koolle, mikäli korkein oikeus päättää Johnsonia vastaan. Kriitikot ovat myös sitä mieltä, että mikäli tuomarit katsovat Johnsonin johtaneen kuningatarta harhaan, hänen on erottava.

Pääministeriltä kysyttiin perjantaina, johtiko hän kuningatarta harhaan. ”Ehdottomasti en”, hän vastasi.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti