Uutiset

Britannian May Brysseliin, yrittää jälleen saada muutoksia brexit-sopimukseen

EU on kuitenkin toistuvasti sanonut, että se ei aio muuttaa brexit-sopimusta.
Britannian pääministeri Theresa May piti Pohjois-Irlannin Belfastissa tiistaina puheen, joka käsitteli brexit-sopimusta. Britannia haluaa välttää niin sanotun kovan rajan syntymisen Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille. Kuva: Aidan Crawley

Britannian pääministeri Theresa May matkustaa tänään Brysseliin yrittääkseen saada EU-johtajia suostumaan laillisesti sitoviin muutoksiin maan sopimukseen EU-erosta.

BBC:n mukaan May aikoo vaatia, että Britannia ei joudu ”ansaan” niin sanottuun backstopiin. Tällä tarkoitetaan suunnitelmaa, jolla pyritään välttämään rajatarkastukset, jos Britannialla ja EU:lla ei ole voimassa kauppasopimusta.

Hän aikoo sanoa, että sopimusta on muutettava, jotta se saisi brittiparlamentaarikkojen kannatuksen. Nämä kehottivat pääministeriä etsimään ”vaihtoehtoisia järjestelyjä”, kun Mayn neuvottelema sopimus torjuttiin parlamentissa viime kuussa.

EU on kuitenkin toistuvasti sanonut, että se ei aio muuttaa brexit-sopimusta.

Tuskin murjaisu varjostaa neuvotteluja

Mayn vierailua varjostaa Eurooppa-neuvoston puolalaisen puheenjohtajan Donald Tuskin murjaisu, että ”helvetissä on paikka varattuna” niille, jotka ovat kampanjoineet brexitin puolesta ilman että heillä on hahmotelmaa siitä, miten se toteutetaan.

Britannian lähtöä EU:sta vuoden 2016 kansanäänestyksessä kannattaneet parlamentaarikot syyttävät Tuskia ”ylimielisyydestä”.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn on esittänyt viisi vaatimusta, jotta hänen puolueensa voisi kannattaa brexit-sopimusta.

Kirjeessä pääministerille Corbyn vaatii Britannian laajuisen tulliunionin, läheisen yhteyden EU:n sisämarkkinoille, oikeuksien ja suojien ”dynaamisen linjauksen”, ”selvät sitoutumiset” osallistumisesta EU:n virastoihin ja rahoitusohjelmiin sekä ”yksiselitteiset sopimukset” tulevaisuuden turvallisuusjärjestelyistä.

Hänen mukaansa työväenpuolueelle ei riitä se, että nykyisille backstopin ehdoille etsitään muunnoksia.

Corbyn uskoo yhä muutosten mahdollisuuteen

Corbyn lisäsi, että EU-johtajat ovat tehneet selväksi, että muutokset poliittiseen julistukseen ovat mahdollisia, mikäli sitä pyytää Britannian hallitus ja ”mikäli nykyiset punaiset linjat muuttuvat”.

Britannian on määrä erota EU:sta perjantaina 29. maaliskuuta.

Tammikuussa brittiparlamentti hylkäsi suurella enemmistöllä hallituksen neuvotteleman erosopimuksen EU:sta. Se vaati hallitusta etsimään ”vaihtoehtoisia järjestelyjä” backstopille.

Backstopia on luonnehdittu ”vakuutuspolitiikaksi” siitä, että ”kaikissa olosuhteissa” vältettäisiin tullitarkastusten palaaminen Britannialle kuuluvan Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välille brexitin jälkeen.

Uusimmat

Fingerpori

comic