Uutiset

Britannian pääministeri Boris Johnson ei aio hakea lykkäystä brexitiin, vaikka laki niin velvoittaisi

Britannian pääministeri Boris Johnson kertoi sunnuntaina Ranskan presidentille Emmanuel Macronille, ettei hän aio lykätä Britannian EU-eroa lokakuun loppua myöhemmäksi. Kuva: EPA

Britannian pääministeri Boris Johnson kertoi sunnuntaina Ranskan presidentille Emmanuel Macronille, ettei hän aio lykätä Britannian EU-eroa lokakuun loppua myöhemmäksi.

Britannian parlamentti äänesti viime kuussa läpi lain, joka velvoittaa pääministerin hakemaan lykkäystä, jos erosopimusta ei synny viimeistään 17.–18. lokakuuta järjestettävän EU-kokouksen loppuun mennessä.

Johnson kuitenkin kertoi Macronille sunnuntaisen puhelun aikana, ettei hän aio hakea lykkäystä.

Pääministerin edustajan mukaan Johnson on sitä mieltä, ettei EU:n tule olla siinä virheellisessä uskossa, että Britannia olisi vielä osa unionia lokakuun lopun jälkeen.

Pääministeriä lähellä olevan korkea-arvoisen lähteen mukaan lykkäystä vaativa laki heikentää neuvotteluja.

–  Jos EU-johtajat luottavat siihen, että se (laki) estää sopimuksettoman eron, olisi se historiallinen väärinymmärrys, lähde kertoi.

–  Britannia on tehnyt suuren ja tärkeän tarjouksen, mutta myös Euroopan komission on aika osoittaa halukkuutensa kompromissien tekemiseen. Jos näin ei käy, Britannia lähtee ilman sopimusta.

Barnier: Sopu mahdollinen, mutta vaikea saavuttaa

Johnsonin sunnuntainen varoitus alleviivaa sitä, että hänen viimeisimmät ehdotuksensa ovat samalla viimeinen mahdollisuus saavuttaa erosopimus.

Britannia kehotti sunnuntaina EU:ta kiihdyttämään neuvotteluja Britannian toimittamien brexit-suunnitelmien pohjalta. Britannian brexit-ministerin Stephen Barclayn mukaan unionin olisi syytä osoittaa ”luovuutta ja joustavuutta”.

EU on halunnut Britannialta uusia avauksia tulevan viikon aikana. Barclayn mukaan pääministeri Boris Johnsonin Brysseliin jo toimittamat ideat tarjoavat vain ”karkeita suuntaviivoja”, joiden pohjalta olisi syytä lähipäivinä käydä intensiivisiä neuvotteluja.

EU ei ole neuvotteluista innostunut. Britannia olisi halunnut neuvotella koko viikonlopun, mutta EU:n kanta oli, että pöytään palataan maanantaina.

Komission pääneuvottelija Michel Barnier sanoi Ranskassa järjestetyssä tilaisuudessa lauantaina, että brexit-sopu on edelleen mahdollinen, mutta erittäin vaikea saavuttaa.

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic