Uutiset

Britannian pääministeri Theresa Maylla laihat tuliaiset EU-kokouksesta

EU:ssa valmistaudutaan parhaillaan avoimesti siihen vaihtoehtoon, että Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta järjestelyistä eron jälkeen.
EU-kokouksessa listattiin Britannian pääministeri Theresa Mayn pyynnöstä paperille jo aiemmin sovittuja asioita. Kuva: Ye Pingfan

Britannian pääministeri Theresa May lähti Brysselin EU-kokouksesta kotiin laihoin tuomisin torstaina.

– Sopimusta ei voi avata uudelleenneuvotteluja varten, lukee kokouksen virallisissa loppupäätelmissä.

EU-johtajat kirjasivat Mayn pyynnöstä uudestaan joukon kiistanalaisia asioita, kuten ne oli aiemmin kirjattu EU:n ja Britannian Brexit-asiakirjoihin. Paperin tarkoitus on vakuutta Britannian parlamentti siitä, että erosopimus kannattaa hyväksyä. Parlamentin alahuoneen enemmistö vastustaa erosopimusta.

Mayta varten kirjatussa paperissa ei ole mitään uutta, siinä listataan järjestelyitä, jotka on mahdollista ottaa käyttöön, jos parempiakaan ratkaisuja ei löydy.

EU sitoutuu jo aiemmissa teksteissä siihen, että se pyrkii myöhemmissä neuvotteluissa löytämään jonkun muun kuin niin sanotun backstop-ratkaisun. Tässä Pohjois-Irlanti jää pysyvästi osaksi EU:n sisämarkkinoita, jos muusta ratkaisusta ei yhdessä pystytä sopimaan.

– Ei tässä mitään uutta ole, totesi pääministeri Juha Sipilä Brexit-istunnon jälkeen.

Kirjatut kohdat eivät kokouksesta ole laillisesti sitovia Sipilän mukaan siitä syystä, että ne ovat laillisesti sitovia jo aiemmista asiakirjoista.

May itse kuvasi kokouksessa ongelmaksi sen, ettei millään Brexit-vaihtoehdolla – kova Brexit ilman mitään sopimusta, Mayn sopimus, tulliliitto EU:n kanssa, Brexitin peruminen – ole enemmistön tukea Britannian parlamentissa.

Tästä syystä hänellä on vaikeuksia pyytää EU:lta selvästi enää mitään muuta apua sen jälkeen, kun EU-maat olivat selvästi ilmoittaneet, ettei jo tehtyjä sopimuksia avata.

EU valmistautuu sopimuksettomaan eroon

May myönsi kokouksessa, että joillekin Britannian EU-erosopimuksen vastustajille Pohjois-Irlannin asemaan liittyvät järjestelyt ovat vain tekosyitä kaataa sopimus, jotta Britannia eroaisi EU:sta ilman sopimusta.

EU:ssa valmistaudutaan parhaillaan avoimesti siihen vaihtoehtoon, että Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta. Euroopan komissio julkaisee oman suunnitelman tältä varalta ensi viikon keskiviikkona. Myös torstai-illan kokouksessa EU-johtajat vaativat virallisesti valmistautumista Britannian eroon sopimuksettomasti.

Viime päivien Brexit-kaaoksessa suurimmat ilonaiheet ovat liittyneet joidenkin vaihtoehtojen rajautumiseen pois, koska se voi helpottaa päätöksentekoa. Torstain kokouksesta Mayn suurin saama hyöty oli se, että hän voi epäilijöille vastata, ettei EU yrityksestä huolimatta suostu sopimusmuutoksiin.

Sipilä arvioi jo aiemmin torstaina Lännen Median haastattelussa, että nyt tehty ylimääräinen Brysselin kierros on ollut Maylle välttämätön.

– Parlamentissa tuli paljon väitteitä, että tämä olisi neuvoteltavissa uudelleen, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan Mayn uusi keskustelu muiden EU-johtajien kanssa vahvistaa, että Brexit-sopimuksen vastustajien kammoamat kohdat eivät ole neuvoteltavissa pois.

May luvannut hoitaa Brexitin

Myös Mayn oman puolueen parlamentaarikkojen yritys suistaa hänet puolueen johdosta selvensi tilannetta.

May saa jatkaa oman puolueen edustajien puolesta jopa vuoden konservatiivien puheenjohtajana, koska uutta puolueen sisäistä luottamusäänestystä ei konservatiivien sääntöjen mukaan saa tehdä 12 kuukauteen. May ilmoitti tässä yhteydessä, että hän hoitaa Brexitin, mutta seuraaviin vaaleihin puolue menee jonkun toisen johdolla.

EU-kokouksen jälkeen tiiveimmin seurataan Britannian oppositiopuolueiden reaktioita kokoukseen ja niiden seuraavia askeleita. Työväenpuolue pyrkii kaatamaan Mayn hallituksen päästäkseen vaalien kautta itse valtaan, mutta sen voimat eivät riitä yksin ja sen on saatava muut Brexit-sopimusta vastustavat puolueet mukaansa. Esimerkiksi Pohjois-Irlannin protestanteista tukensa saava DUP-unionistipuolue on tähän asti tukenut Mayn hallitusta, vaikka se vastustaa Mayn hallituksen neuvottelemaan EU-erosopimusta.

Lue myös: Kolumni: Theresa May on brittien Jari Lindström – Uskollinen soturi hoitaa homman, vaikka ei huvittaisi

Eroa mahdollista myöhentää

Britannian ero EU:sta astuu voimaan maaliskuun 29. päivä 2019

Eropäivää voidaan myöhentää, jos kaikki EU-maat suostuvat siihen. Europarlamenttivaalien takia Britannian eropäivää voidaan käytännössä myöhentää korkeintaan kesäkuuhun asti.

Britannian hallitus voi yksipuolisesti halutessaan perua maan eron EU:sta.

Tähän mennessä on saatu aikaa sopimus, jossa on sovittu siirtymäajasta Britannian EU-eron jälkeen. Yleisiä linjoja tämän jälkeisestä ajasta on hahmoteltu erillisessä poliittisessa julistuksessa.

Siirtymäaikaa koskevat sopimus tarvitsee vielä Britannian sekä europarlamentin hyväksynnän. Vasta tämän jälkeen EU-maiden johtajat virallisesti hyväksyvät sopimuksen.

Varsinaiset neuvottelut Britannian ja EU:n pysyvästä suhteesta alkavat vasta, kun sopimus siirtymäajasta on allekirjoitettu.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti