Uutiset

Britannian pääministerin Boris Johnsonin tila herättää kysymyksiä

Johnsonilla, 55, on ollut koronaviruksen aiheuttamia oireita jo 10 päivää. Kuume ei laske ja maanantaina hänelle tehtiin uusia tutkimuksia sairaalassa.
Viime torstaina pääministeri Boris Johnson jaksoi tulla Downing Street 10:n ovelle taputtamaan terveydenhuoltoalan ammattilaisille. Kuva: epa08344738
Viime torstaina pääministeri Boris Johnson jaksoi tulla Downing Street 10:n ovelle taputtamaan terveydenhuoltoalan ammattilaisille. Kuva: epa08344738

Britannian hallitus ilmoitti maanantaina pääministeri Boris Johnsonin olevan edelleen koronaviruksen vuoksi sairaalassa, jonne hän joutui sunnuntaina.

Asuntoministeri Robert Jenrick kertoi, että pääministeri jatkaa hallituksen johtamista sairaalassa olostaan huolimatta.

– Hän on työskennellyt erittäin kovasti johtaen hallitusta ja saaden jatkuvasti uusia tietoja siitä, mitä tapahtuu, Jenrick kertoi BBC:lle.

Johnsonille tehtiin sunnuntaina ja maanantaina uusia tutkimuksia. 55-vuotias pääministeri on kärsinyt koronaviruksen aiheuttamista oireista jo 10 päivää sen jälkeen kun hänellä havaittiin olevan virus. Hän on ollut tuon ajan eristyksissä asunnossaan Downing Street 10:ssä.

Pääministerin kerrottiin sunnuntaina joutuneen sairaalaan ”varotoimenpiteenä”. Viimeksi perjantaina hän kertoi että hänellä on yhä korkea kuume.

Ei ”B-suunnitelmaa” työn jatkajasta

Johnsonista tuli 27. maaliskuuta ensimmäinen merkittävän valtion johtaja, joka ilmoitti sairastuneensa koronavirukseen.

Britanniassa ei ole Reutersin mukaan selvää ”B-suunnitelmaa” siitä, kenelle maassa korkein valta annetaan, jos pääministeri sairastuu niin, että hän ei kykene johtamaan maata.

Hallituksen maanantaista hätäkokousta covid-19:stä johtaa ulkoministeri Dominic Raab.

Johnsonin tilanteesta on kerrottu kuningatar Elisabetille, joka piti sunnuntaina harvinaisen puheen koronavirustilanteen vuoksi. Buckinghamin palatsi ei kommentoinut Johnsonin tilannetta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi, että Johnson on ”vahva mies”, ja että ”kaikki amerikkalaiset rukoilevat hänen puolestaan”.

Johnsonia on kritisoitu siitä, että hänen johdollaan Britannia on reagoinut koronaviruksen tuloon hitaasti verrattuna moneen muuhun Euroopan valtioon. Hän esimerkiksi kertoi 3. maaliskuuta tervehtineensä kädestä koronaviruspotilaita.

Myöhemmin hän kuitenkin muutti mielensä kertoessaan, että tieteellisten ennusteiden mukaan jopa neljännesmiljoona ihmistä voi kuolla koronavirukseen Britanniassa.

Johnson käytännössä sulki maailman viidenneksi suurimman talouden kehottaen ihmisiä pysymään kotona ja erityisesti ikääntyneitä kansalaisia eristämään itsensä muista viikoiksi.

Johnsonin raskaana oleva morsian Carrie Symonds on myös osoittanut koronavirusoireita, mutta lauantaina hänen kerrottiin voivan paremmin.

Johnson tuskin tarvitsee hengitysapua

Pääministerin toimisto ei kertonut, millaisia tutkimuksia Johnsonille tehdään, mutta asiantuntijoiden mukaan pääministerin ikäiselle ihmiselle, jolla on covid-19-oireita vielä 10 päivän jälkeen, tehdään tutkimuksia hänen happiarvoistaan sekä keuhkojen, maksan ja sydämen toiminnasta.

– Monilla sairaalaan joutuvilla ihmisillä on covid-19:n vuoksi vaikeuksia hengittää. Monet pääsevät nopeasti pois. Joidenkin tila voi nopeasti huonontua ja he tarvitsevat hengitysapua. Meillä ei ole syytä uskoa, että pääministeri tarvitsee sellaista apua, sanoi professori Derek Hill University College Londonista Reutersille.

Terveydenhuoltoviranomaisten mukaan sairaalaan on mentävä, jos viikon sairastamisen jälkeen kuiva yskä, kuume ja väsymys eivät ole menneet pois.

Guardian-lehden mukaan pääministeriä ei olisi viety sairaalaan tällaisena aikana, ellei hänen kunnostaan ole todellisia huolia. Pienempiä lääketieteellisiä testejä voisi tehdä hänen asunnollaan.

Kuningatar Elisabet jakoi britteihin tulevaiseen uskoa sunnuntaina pitämässään harvinaisessa tv-puheessa. Kuva: epa08344673
Kuningatar Elisabet jakoi britteihin tulevaiseen uskoa sunnuntaina pitämässään harvinaisessa tv-puheessa. Kuva: epa08344673

Kuningatar: Tämä sukupolvi on vahva

Kuningatar Elisabet, 93, piti sunnuntaina harvinaisen televisiopuheen, joka on hänen ennätyspitkän uransa aikana vasta viides laatuaan.

Puheessaan kuningatar kiitti terveydenhuoltoalan ammattilaisia näiden työpanoksesta tänä vaikeana aikana.

– Vakuutan teille, että koko kansakunta arvostaa teitä ja joka tunti tekemänne kova työ tuo meidät lähemmäksi normaaleja aikoja.

Hän kertoi toivovansa, että tulevina vuosina ihmiset voivat katsoa ylpeydellä taakseen näitä vaikeita aikoja: tämä sukupolvi on ollut yhtä vahva kuin mikä tahansa muukin.

– Tätä maata luonnehtivat yhä itsekuri, hiljainen huumorintajuinen päättäväisyys ja toisten huomioon ottaminen.

Hän muisteli vuonna 1940 pitämäänsä ensimmäistä radioitua puhettaan, jossa hänen apunaan oli hänen sisarensa.

– Puhuimme lapsina täällä Windsorissa lapsille, jotka oli evakuoitu pois kodeistaan oman turvallisuutensa vuoksi.

Kuningattaren mukaan jälleen tänään moni on erossa rakkaistaan. Tämä on hänen mukaansa kuitenkin oikea toimenpide, ja nyt tämän saman asian edessä ovat kaikki maailman maat.

– Me onnistumme, ja tämä onnistuminen kuuluu meille kaikille.

Uusimmat

Fingerpori

comic