Uutiset

Britannian parlamentti äänestää brexitin viivästymisestä

Pääministeri Theresa May puhui Britannian parlamentille keskiviikkona. Kuva: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / HANDOUT
Pääministeri Theresa May puhui Britannian parlamentille keskiviikkona. Kuva: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / HANDOUT

Huomenna on jäljellä kaksi viikkoa Britannian EU-eroon, eivätkä Britannian lainsäätäjät ole vielä päässeet yksimielisyyteen, millainen brexitin pitäisi olla.

Britannialla ja EU:lla ei ole edelleenkään voimassaolevaa sopimusta siitä, millaisilla ehdoilla saarivaltio lähtee unionista.

Pääministeri Theresa May on neuvottelut erosopimuksen EU:n kanssa, mutta se ei ole kelvannut muutettunakaan kansanedustajien enemmistölle Britanniassa.

Tänään parlamentin on määrä äänestää kolmantena iltana peräkkäin brexitistä. Kansanedustajat päättävät, viivästyykö Britannian lähtö EU:sta.

Hallituksen mukaan EU-ero voisi viivästyä kolmella kuukaudella ja tapahtua 30. kesäkuuta, jos kansanedustajat hyväksyvät Mayn erosopimuksen 20. maaliskuuta mennessä. Asiasta kertoo muun muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

Mutta jos sopimusta ei hyväksytä, brexit viivästyisi vielä enemmän.

EU-johtajien huippukokous pidetään Brysselissä 21.–22. maaliskuuta.

Vielä kerran äänestys sopimuksesta

Tiistaina Mayn hallitus äänestytti tuoreesta EU-erosopimuksesta, johon hän oli neuvotellut viime hetken muutoksia Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa.

Parlamentti torjui sopimuksen selvin numeron, vaikka May oli saanut siihen kansanedustajien toivomia muutoksia. Sellainen oli liite siitä, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin välinen backstop-rajajärjestely ei olisi lopullinen, vaan sen voisi myöhemmin purkaa.

Backstop pitäisi Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välille muodostuvan uuden EU:n ulkorajan auki ilman rajamuodollisuuksia.

Backstopista on tullut Britanniassa suurin sisäpoliittinen kysymys EU-erossa.

Keskiviikkona parlamentti äänesti puolestaan sen puolesta, että Britannia ei eroa EU:sta ilman sopimusta.

May kuitenkin muistutti, että sopimukseton ero on edelleen edessä, jos poliittisia muutoksia ei tule.

Uusimmat

Fingerpori

comic