Uutiset

Britannian parlamentti antoi tuen brexit-sopimuksen muuttamiselle – EU tyrmäsi uudet neuvottelut

Parlamentti tuki myös esitystä, ettei EU:sta erota ilman sopimusta.
Pääministeri Theresa May sai parlamentilta tuen neuvotella brexit-sopimukseen muutoksia. Kuva: NEIL HALL

Britannian parlamentti hyväksyi tiistai-iltana esityksen, jonka mukaan brexit-sopimuksen Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajaa koskevaa backstop-vakuusjärjestelyä muutetaan. Esitys hyväksyttiin äänin 317–301.

Esityksen mukaan backstop-mallia pitää muuttaa jollain tavoin. Kovan linjan brexitin kannattajat ovat vastustaneet backstop-järjestelyä.

Backstopin mukaan Britannia pysyy EU:n tulliliitossa, kun se eroaa unionista. Backstopin tarkoituksena on ollut varmistaa, ettei Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalle tule niin sanottua ”kovaa rajaa” tullitarkastuksineen ja rajamuodollisuuksineen.

Esityksen läpi meno tarkoittaa sitä, että Britannian pääministeri Theresa May sai luvan jatkaa neuvotteluja erosopimuksesta EU:n kanssa.

EU vastasi Britannialle heti äänestyksen päätyttyä. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ilmoitti, ettei sopimusta muuteta.

– Backstop on osa erosopimusta, eikä sitä avata uusille neuvotteluille, Tusk sanoi BBC:lle.

Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti, ettei sopimusta neuvotella uudelleen. Irlannin ulkoministeri Simon Coveney sanoi puolestaan, että backstop on välttämätön osa sopimusta esityksen läpi menosta huolimatta.

Backstopia on pidetty tärkeänä Pohjois-Irlannin rauhan säilymisen kannalta.

Myös toinen esitys hyväksyttiin

Parlamentissa hyväksyttiin eilen illalla myös toinen esitys. Sen mukaan Britannia ei eroa unionista ilman sopimusta, mutta esitys ei ole sitova.

Britannian sopimuksetonta eroa EU:sta on pidetty erittäin haitallisena Britannian taloudelle.

– Pääministerin täytyy nyt kohdata todellisuus, että ero ilman sopimusta ei ole vaihtoehto, työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn sanoi.

Viisi muuta esitystä hylättiin parlamentissa illan äänestyksissä.

Seuraavaksi Mayn on tarkoitus yrittää neuvotella sopimukseen muutoksia. Uudesta sopimuksesta äänestetään parlamentissa 13. helmikuuta.

Näillä näkymin Britannia eroaa EU:sta 29. maaliskuuta, oli sopimusta tai ei.

Uusimmat

Fingerpori

comic