Uutiset

Britannian sairaalat kyberkiristäjän panttivankina - uhkaa myös Suomen sairaaloissa

 

Terveydenhuoltojärjestelmiin murtautuminen on ollut yksi digitaalisen maailman suurimmista kyberuhkakuvista. Britannian julkisen terveydenhuoltojärjestelmän (NHS) sairaaloita joutui perjantaina iltapäivällä hakkereiden panttivangiksi.

Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll toteaa, että Suomen sairaaloiden järjestelmissäkin on havaittu viime viikkoina hyökkäyksiä.

– Tietoturva-asiantuntijat ovat odotelleet milloin jotain tällaista tapahtuu, koska kiristyshaittaohjelmia on ollut liikkeellä entistä enemmän, Limnéll lisää.

Sanomalehti The Guardianin mukaan Britanniassa sairaalat joutuivat nimenomaan kiristyshaittaohjelman kohteeksi. Ohjelma lukitsi sairaaloiden ja terveysasemien potilastietojärjestelmiä eri puolilla maata. Ei-kiireinen hoito jouduttiin keskeyttämään potilasturvallisuuden vuoksi.

Sairaalat ja terveydenhuolto ovat kyberkiristäjälle otollisia kohteita.

-Potilastietoja ei voida kovin kauaa odotella potilasturvallisuuden vaarantumatta, Limnéll lisää.

Varautumista ja harjoittelua

Hän sanoo, että vastaavat hyökkäykset tulee myös Suomessa ottaa vakavasti ja niihin pitää varautua.

-Ja niiden varalta täytyy harjoitella. Sairaaloissa on mietittävä miten menetellään, jos potilasjärjestelmät eivät toimisikaan. Pitää olla vaihtoehtoinen suunnitelma, ja on niitä tehtykin. Harjoittelun merkitystä ei voi vähätellä.

Sote-uudistukseen liittyy digitaalisuus ja nykyistä tiiviimmin toisiinsa nivoutuvat yhtenäiset tietojärjestelmät. Turvallisuus on varmistettava.

– Digitaalisuudessa on aina haavoittuvuutensa. Turvallisuus ei saa olla jälkikäteen päälle liimattua, vaan sen pitää olla rakennettu sisään ja olla mukana aina alusta lähtien.

Sairaalat ja lääkärit ovat Britanniassa saaneet kiristysviestejä, joiden mukaan 300 dollarin maksulla tiedostojen toimintakyky palaisi.

Britanniassa uskotaan, että haittaohjelmalla tavoitellaan taloudellista hyötyä eikä sen olevan esimerkiksi vieraan vallan hyökkäys.

Ensi tietojen mukaan potilastietoja ei ole joutunut Britanniassa ulkopuolisten käsiin. LM-HÄSA

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic