Uutiset

Britannian työväenpuolue: Parlamentti kutsuttava koolle brexit-kriisin vuoksi

Taustalla on sunnuntainen uutinen sopimuksettoman EU-eron seurauksista.
Brittiparlamentti halutaan koolle keskustelemaan sopimuksettoman EU-eron seurauksista. Pääministeri Boris Johnson haluaa maansa toteuttavan brexitin sopimuksen kanssa tai ilman. Kuva: NIGEL RODDIS / POOL
Brittiparlamentti halutaan koolle keskustelemaan sopimuksettoman EU-eron seurauksista. Pääministeri Boris Johnson haluaa maansa toteuttavan brexitin sopimuksen kanssa tai ilman. Kuva: NIGEL RODDIS / POOL

Britannian parlamentin on kokoonnuttava viipymättä keskustelemaan maan EU-erosta, vaati oppositiossa olevan työväenpuolueen finanssiasioista vastaava John McDonnell maanantaina. Sunnuntaina julkisuuteen oli vuotanut virallisia dokumentteja, joiden mukaan maata uhkaa sopimuksettoman brexitin tapahtuessa pula ruoasta, polttoaineesta ja lääkkeistä.

Pääministeri Boris Johnson sanoo, että Britannia lähtee EU:sta sopimuksen kanssa tai ilman sitä 31. lokakuuta. Hän on kehottanut Brysseliä neuvottelemaan erosopimuksen uudeksi, mutta tästä on Brysselissä kieltäydytty.

Tämän vuoksi Britannia on ajautumassa kohti sopimuksetonta eroa, jonka seurauksista kerrottiin sunnuntaina ilmestyneessä Sunday Timesissä. Artikkelin mukaan maan satamat ruuhkautuisivat, syntyisi laajoja julkisia protesteja ja maailman viidenneksi suurin talous häiriintyisi pahasti.

McDonnell on työväenpuolueen toiseksi vaikutusvaltaisin mies. Hänen mukaansa uhkaava kriisi vaatisi parlamenttia keskeyttämään kesälomansa.

– On tarve tuoda parlamentin jäsenet takaisin yhteen, koska tarvitsemme nyt aikaa todella kunnolliseen debattiin ja keskusteluun tästä, McDonnell sanoi BBC:lle. Puolueen ykkösmies on puheenjohtaja Jeremy Corbyn.

Loma loppuu 3. syyskuuta

Parlamentin pitäisi lopettaa kesälomansa 3. syyskuuta.

Työväenpuolue vastustaa sopimuksetonta eroa. Se haluaa kaataa Johnsonin hallituksen ja muodostaa oman hätäkoalitionsa brexitin viivyttämiseksi.

McDonnellin mukaan parlamentissa on enemmistö sille, että sopimukseton ero EU:sta estettäisiin. Corbyn aikoo hänen mukaansa neuvotella ensi viikolla muiden puoluejohtajien kanssa asiasta.

Johnsonin ministerit vähättelivät vuodetun dokumentin merkittävyyttä. Heidän mukaansa asiakirja oli vanha eikä siinä ole otettu huomioon lisääntynyttä rahoitusta ja suunnittelua, joihin pääministeri ryhtyi astuttuaan virkaan viime kuussa.

Heidän mukaansa EU-johtajat haluavat ensin odottaa, voisiko brittiparlamentti ensin estää sopimuksettoman eron toteutumisen ennen kuin he päättävät sopimuksen neuvottelemisesta uudelleen.

Uusimmat

Fingerpori

comic