Uutiset

Britannian vaaleista ennustetaan arvaamattomia – työväenpuolue tähtää uuteen kansanäänestykseen

Parlamentti äänesti tiistaina ennenaikaisten vaalien puolesta äänin 438–20.
Boris Johnson sai tahtonsa läpi ja Britanniassa järjestetään parlamenttivaalit 12. joulukuuta. Kuva: WILL OLIVER
Boris Johnson sai tahtonsa läpi ja Britanniassa järjestetään parlamenttivaalit 12. joulukuuta. Kuva: WILL OLIVER

Britanniassa järjestetään parlamenttivaalit 12. joulukuuta, jotta brexit-umpikuja saadaan ratkaistua. Britannian pääministerin Boris Johnsonin lakiesitys ennenaikaisista vaaleista meni parlamentin alahuoneessa läpi äänin 438–20.

Seuraavaksi lakialoite menee ylähuoneen käsiteltäväksi.

– On aika yhdistää maa ja saada brexit hoidettua, Johnson sanoi Reutersin mukaan.

Johnson oli luvannut, että Britannia lähtee EU:sta 31. lokakuuta sopimuksen kanssa tai ilman, mutta hän ei saanut vietyä neuvottelemaansa brexit-sopimusta ja sen vaatimaa lainsäädäntöä läpi parlamentissa.

Ennen tiistain äänestystä Johnson sanoi, että parlamentti yrittää estää brexitiä ja siten vahingoittaa Britannian taloutta ja uskoa demokratiaan.

Työväenpuolue vastusti pitkään uusia vaaleja, mutta kääntyi tiistaina johtajansa Jeremy Corbynin johdolla niiden kannalle sen jälkeen, kun EU oli vahvistanut, että Britannian EU-erolle myönnetään jatkoaikaa tammikuulle.

Edelleen osa työväenpuolueen kansanedustajista vastustaa joulukuun vaaleja. He uskovat, että uusi kansanäänestys Britannian EU-erosta olisi oikea ratkaisu.

Yli sata työväenpuolueen edustajaa jätti tiistaina äänestämättä ja kymmenen äänesti uusia vaaleja vastaan.

Arvaamattomat vaalit tulossa

Britanniassa ei ole pidetty Reutersin mukaan vaaleja joulun alla vuoden 1923 jälkeen. Niistä ennustetaan hyvin arvaamattomia, koska pitkittynyt brexit on uuvuttanut ja raivostuttanut äänestäjiä sekä vähentänyt uskollisuutta perinteisille valtapuolueille, konservatiiveille ja työväenpuolueelle.

Vaaleissa pääministeri Johnson yrittää saada tuen hänen EU kanssa neuvottelemalleen brexit-sopimukselle. Työväenpuolueen johtajan Corbynin tavoitteena on näillä näkymin neuvotella erosopimus uudelleen ja järjestää siitä kansanäänestys.

Tällä hetkellä konservatiivit johtavat työväenpuoluetta mielipidetiedusteluissa noin kymmenellä prosenttiyksiköllä.

Vaaleja tulee sekoittamaan Nigel Faragen johtama Brexit-puolue, joka yrittää haalia brexitin kannattajien ääniä itselleen. Liberaalidemokraatit yrittävät puolestaan saada brexitin vastustajien ääniä.

Osa kansasta on tyytyväinen uusiin vaaleihin, koska niiden myötä brexit voidaan saada päätökseen.

Työmatkalainen Matt Finch kertoi tiistaina rautatieasemalla, että Britannian on tehtävä jonkinlainen päätös brexitissä.

– Meillä on ollut parlamentissa viimeisen 12 kuukauden aikana monta äänestystä ja uskon, että parlamenttivaalit on keino ratkaista asia, Finch sanoi Reutersin mukaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic