Uutiset

Briteissä halutaan lopettaa bensa- ja dieselautojen myynti 2040 – Autoliiton tj: "tiukka valinta"

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen pitää Britannian aikeita kieltää uusien bensiini- ja dieselautojen myynti kunnianhimoisena tavoitteena.

Uutistoimisto Reuters kertoi varhain keskiviikkona brittilehdistölähteisiin vedoten, että Britannian hallitus on aikeissa kieltää kokonaan uusien bensiini- ja dieselautojen myynnin vuodesta 2040 alkaen. Asiasta oli uutisoinut muun muassa The Times.

Keskiviikkona Reuters jatkoi, että Britannian ympäristöministeri Michael Gove vahvisti asian BBC:lle.

-Se on todella kunnianhimoinen tavoite, toteaa Nieminen Lännen Medialle.

Hänen mukaansa päätös vaatii paljon muutosta niin energian tuotantoon, sen jakeluun kuin koko yhdyskuntarakenteeseen varsinkin, jos tarkoituksena on edistää sähköautoilua.

-Ihmisten pitää kyllä pikkuhiljaa muuttaa asumaan tiheämmin asutuille alueelle. Tähän liittyy isoja kysymyksiä, että ihmiset voivat toimia kuin tähän asti. Tai sitten ihmisten pitää toimia eri tavalla. Tämä on iso muutos.

Hän kuitenkin arvioi, että jos fossiilisilla polttoaineilla kulkevien autojen myynti lakkaisi 2040, niitä olisi vielä autokannassa 2060-luvulle.

-Aika tiukka valinta. Se jää vielä auki, mikä kanta otetaan biopolttoaineisiin. Jos kielletään bensiini- ja diesel-autojen myynti, niin se ei tarkoita, että kaikkien pitäisi ajaa sähköautoilla.

Tavoitteena päästöt alas

Britannian hallituksen aikeiden taustalla on maan pyrkimys vähentää ilmansaasteiden määrää ja liikenteen päästöjä, kertoo Reuters. Vastaavan ilmoituksen on aiemmin antanut myös Ranskan hallitus, kertoo uutistoimisto.

Nieminen muistuttaa, että sekä Ranskassa ja Britanniassa on vahva autoteollisuus.

-Nämä ovat signaaleja, joita annetaan varmasti myös siitä johtuen.

Hänen mukaansa Suomen kannattaisi toistaiseksi pitäytyä omassa linjassaan, jossa satsataan sähköautoilun edistämisen ohella biopolttoaineisiin. Hän uskoo, että molempia tarvitaan.

Suuri siirtymä sähköautoiluun vaatisi Niemisen arvion mukaan merkittävästi lisää sähköntuotantoa, ja uudet voimalat ovat puolestaan vuosien projekteja.

-Meidän kannattaa nyt katsoa, mitä tässä tapahtuu, miten teknologiat kehittyvät ja sitten miettiä omaa strategiaamme.

Myös autonvalmistajat ovat alkaneet siirtyä muihin kuin polttomoottoreihin. Kesällä autonvalmistaja Volvo on ilmoittanut, että se aikoo lähivuosina luopua pelkkien polttomoottoriautojen valmistuksesta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic